In de kamer van de Rijssense stadsgeschiedenis is de schrijvershoek in aanbouw. Uiteraard ontbreken daar de gebroeders Schönfeld Wichers niet. (Foto: Jan Joost)
In de kamer van de Rijssense stadsgeschiedenis is de schrijvershoek in aanbouw. Uiteraard ontbreken daar de gebroeders Schönfeld Wichers niet. (Foto: Jan Joost)

Schrijvershoek in Rijssens Museum

Alle schrijvers die voor Rijssen van betekenis zijn geweest en dat nog altijd zijn, worden samengebracht in de nieuwe schrijvershoek van het Rijssens Museum. De schrijvershoek in aanbouw kreeg een plek in de zaal van de Rijssense stadsgeschiedenis op de eerste etage van kasteel de Oosterhof.

RIJSSEN – In de bibliotheek van het Rijssens Museum worden boeken en documenten bewaard die voor Rijssen en omgeving van belang zij. Wie dat wil kan daar op aanvraag gebruik van maken. Maar alle schrijvers (m/v) die op een of andere manier met Rijssen te maken hebben, vormen een afzonderlijke categorie. “En juist die groep willen we zichtbaar maken,” zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum.

Stadsportret
Mensen die schrijven over Rijssen, vanuit Rijssen of in het Rijssens dialect vertellen méér dan het verhaal of gedicht dat ze op papier zetten. “Ze schilderen als het ware een portret van de stad maar ook tijdsbeelden. Dát willen we bewaren en uitdragen en dat doen we onder andere met deze schrijvershoek.”

Kinderspelen
Spreken over schrijvers in Rijssen kan niet zonder aandacht voor de roemruchte gebroeders Schönfeld Wichers. Herman Pieter die als Belcampo een schat aan fantastische verhalen naliet, maar natuurlijk ook zijn broer Karel Diederik, de grote man die het Rijssens dialect in vier woordenboeken vastlegde. “Neem Karel van ’n Notoaris als voorbeeld. In zijn woordenboeken beschrijft hij de Rijssense omgangstaal, maar als woorden en hun betekenissen opschrijft, vertel je meteen ook van alles over de Rijssense samenleving. In zijn grote woordenboek Nederlands-Twents zet hij bij de letter K het woordenboek even stil om enkele bladzijden lang te vertellen over de kinderspelen die in Rijssen in de mode waren.”

De schrijvershoek geeft een zo breed mogelijk beeld. “Jan Mekenkamp, de dichter van het Rijssens volkslied en Gerhard Mekenkamp tot Jan Zandbergen die nog altijd zijn (s)limericks wekelijks in de krant zet en de 900 dicht nadert.
Ook Jan Rozendom ontbreekt niet. Hij versloeg vroeger zijn duizenden met een wekelijks krantgedicht over personen of grappige voorvallen die hem ter ore kwamen.
Rozendom was al soort stadsdichter toen dat begrip nog niet eens bestond.”

Rob van Essen
Het Rijssens Museum kijkt ook over de stadsgrenzen heen. “Rob van Essen is schrijver, vertaler en recensent van Angelsaksische literatuur voor NRC Handelsblad. Van Essen heeft een tijd in Rijssen gewoond en onze stad komt regelmatig in zijn boeken voor. Ook van hem is een foto opgenomen. Maar ook de hedendaagse Rijssense generatie schrijvers ontbreek niet: Gerrit Kraa, Wim Vlogtman, Martin ter Denge.” Naast een portret is er van elke schrijver ook een korte levensbeschrijving beschikbaar.

Zoeken
De schrijvershoek is nog niet helemaal compleet. “We zoeken onder andere nog naar foto's van meester Van Wijngaarden, Gerrit ten Wolthuis, Jan Bouwhuis, Herman Roosink en Jenny ter Maat. Zodra onze schrijversgalerij compleet is, zullen we hem in het najaar feestelijke openen. Als de omstandigheden het toelaten," aldus Dannenberg.

Twee musea voor 1 kaartje
Het toegangskaartje geeft recht op bezoek aan het Brandweermuseum én het Rijssens Museum. Toegang is gratis voor museumkaarthouders en voor donateurs van het Rijssens Museum. Op de museumwebsite www.rijssensmuseum.nl staat de laatste informatie.

Rijssens Museum
Er hoeft niet gereserveerd te worden voor een bezoek aan het Rijssens Museum en het Brandweermuseum aan de Kasteellaan in Rijssen. Mensen zonder gezondheidsklachten zijn welkom. Wel moet steeds anderhalve meter afstand in acht worden genomen. Om in één richting door de musea te lopen is een overzichtelijke gids gratis beschikbaar bij de balie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden