Frederiek Wichers (links) en Hanneke Kroon bij het monument aan de Molenbelterweg. (Foto: Leo Polhuijs)
Frederiek Wichers (links) en Hanneke Kroon bij het monument aan de Molenbelterweg. (Foto: Leo Polhuijs) (Foto: Leo Polhuijs)

Indiëherdenking bij oorlogsmonument

door Leo Polhuijs

Holten krijgt een officiële Indiëherdenking op zaterdag 15 augustus. Bij het oorlogsmonument aan de Molenbelterweg wordt een korte plechtigheid gehouden.

HOLTEN - De organisatie van de herdenking is in handen van drie vrouwen: Frederiek Wichers, Hanneke Kroon en Jenneke Versteegen. De plechtigheid zal een besloten karakter krijgen vanwege de geldende coronamaatregelen, zo vertellen de eerstgenoemde twee. "We hebben alle medewerking van de gemeente gekregen en daar zijn we heel erg bij mee," zegt Hanneke. "Zo zal wethouder Jan Aanstoot zijn medewerking verlenen door een krans te leggen en we hebben gevraagd of we de vlag mogen hijsen. Tot nu toe is er in Holten weinig aandacht besteed aan de Indische slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dat, terwijl zij landelijk herdacht worden tijdens een officiële dag." 

Holtenaren wordt gevraagd op 15 augustus te vlaggen. Het is volgens Frederiek en Hanneke de eerste keer dat in Holten officieel de slachtoffers uit Indië worden herdacht. "Het gaat ons om een eerbetoon aan deze mensen, die zo zwaar hebben geleden onder de Japanse bezetting."

Moeder
Frederiek heeft de verhalen over de Tweede Wereldoorlog en het lot van de Indische Nederlanders uit de eerste hand gehoord van haar moeder. "Zij heeft in het kamp gezeten dat door Japanners werd beheerd en waar de meest verschrikkelijke wreedheden zijn begaan. Mijn moeder, die twee jaar geleden is overleden, heeft daar nooit iets over verteld maar het moet gruwelijk geweest zijn. Een paar jaar geleden ben ik met haar en met mijn oom, die nog leeft, en die ook in het kamp heeft gezeten, naar Indonesië gereisd en heb daar de plekken bezocht waar zij toen verbleef."

Hanneke kent de 'Indische' verhalen uit haar directe kennissenkring en van haar ex schoonmoeder. "Zij heeft er veel over geschreven en verteld. Het heeft mij altijd verbaasd dat er zo weinig aandacht is geweest voor het lot van de Indische mensen. Ook toen ze na de Tweede Wereldoorlog naar Nederland kwamen, was er weinig belangstelling voor hen. Misschien kwam dat ook omdat Nederland zelf net herstellende was van de oorlog. Hoe dan ook, ze werden, ondanks alle moeilijkheden die ze hadden meegemaakt in onze voormalige kolonie als tweederangs burgers beschouwd, maar zelf hielden ze zich voornamelijk stil."

De drie Holter vrouwen willen de herdenking in 2021 herhalen maar de zaken volgend jaar wel wat grootser gaan aanpakken. "Gesteld dat het coronavirus dan geen roet meer in het eten gooit. We denken aan een manifestatie met Indische hapjes en drankjes en muziek. Daarnaast willen we dan de scholen meer bij het onderwerp betrekken."

Inmiddels zijn er wandelingen beschikbaar die leiden langs zogenaamde Huizen van aankomst, waar Indische Nederlanders na de oorlog eerste opvang kregen. Ook in onze regio zijn daar enkele voorbeelden van.

Meer berichten