'Plezier in het spel staat centraal’ | Rijssen-Holtens Nieuwsblad


Stephan Dijkink (links) en Daan Jalving vormen samen DS Voetbalschool.
Stephan Dijkink (links) en Daan Jalving vormen samen DS Voetbalschool. (Foto: P.r.)

'Plezier in het spel staat centraal’

Hoe til je het voetbaltalent in onze regio naar een hoger niveau? DS Voetbalschool zorgt ervoor dat voetballers tussen 8 en 15 jaar hun technische vaardigheden opkrikken.

door Leo Polhuijs

HOLTEN - De naam DS staat voor Daan en Stefan. Daan Jalving en Stefan Dijkink zijn allebei geboren en getogen in Holten, beiden 23 jaar en ze kennen elkaar al zo’n beetje hun hele leven lang van het voetbal. Zo hebben ze samen bij Blauw Wit ’66 gespeeld en zaten ze op de MBO-opleiding Sport en bewegen bij elkaar in de klas. "We hadden al eens een paar challenges gedaan en deze op Instagram gezet. Dit werd door een aantal clubs en spelers positief opgepakt, maar een vastomlijnd idee voor een voetbalschool was er nog niet. Dat kwam later. We willen voetbalclubs naast de reguliere trainingen die ze tweemaal per week verzorgen, graag de gelegenheid bieden voor een derde, extra training," vertellen de twee sportvrienden. "Ons idee werd mede ingegeven door het feit dat de jeugd tijdens de coronacrisis geen mogelijkheden had om te trainen. We merken dat clubs behoefte hebben aan verbreding van hun aanbod."

Daan en Stefan hebben ervaring opgedaan bij FC Utrecht, waar ze stage liepen vanuit hun sportopleiding. Stefan, die de dubbelopleiding voor basisschool- en gymleraar volgt aan HAN Nijmegen, heeft bovendien een half jaar stage gelopen bij BSC Wolves in de Verenigde Staten. Daan is momenteel jeugdtrainer bij FC Twente en Schalkhaar. "Er zijn meer voetbalscholen in ons land, bijvoorbeeld in Deventer en Enschede. Maar in onze regio was er tot nu toe nog géén een."

Niet in beton
De voetbalschool beslaat een cyclus van acht weken en gaat na een proeftraining op 13 september van start bij Blauw Wit. De doelgroep bestaat uit jongens en meiden uit de hele regio. Op dit moment zijn er al dertig aanmeldingen. Het maximum is tachtig. Er wordt getraind in groepjes van tien. "Hoewel de trainingen plaatsvinden in Holten, is de voetbalschool er voor clubs uit de gehele regio," zeggen Daan en Stefan. Tijdens de trainingen op de zondag ontwikkelen de deelnemers hun technische vaardigheden, één tegen één, dribbelen of passing.

Het programma is volgens Daan en Stefan niet in beton gegoten. "Tijdens de training wordt ingespeeld op de vaardigheden en mogelijkheden van elke individuele speler. Om zoveel mogelijk te variëren, denken we er ook over om bijvoorbeeld op een andere ondergrond te trainen, bijvoorbeeld in de zaal, gras en kunstgras."

Verbetering techniek
Volgens Stefan kan het best zijn dat de voetbalschool in het voorjaar van 2021 nogmaals wordt gehouden. "Tijdens de trainingen wordt geen druk opgelegd om aan bepaalde verwachtingen te voldoen. Verbetering van de individuele techniek en plezier in het spel staan centraal."
Op 23 augustus is er een proeftraining bij Blauw Wit in Holten. Deelname is gratis. Aanmelden kan bij 06-44 21 12 49, 06-31 02 72 79 of dsvoetbalschool@gmail.com.

Meer berichten