Kunstenares Ingrid Hegeman is volop bezig met de maquette van  Rijssen in de middeleeuwen. De stadswallen zijn duidelijk te zien evenals de Schildkerk en links kasteel Bevervoorde.
Kunstenares Ingrid Hegeman is volop bezig met de maquette van Rijssen in de middeleeuwen. De stadswallen zijn duidelijk te zien evenals de Schildkerk en links kasteel Bevervoorde. (Foto: Henk Roosink)

Maquette voor Hanzehistorie Rijssen

Het Rijssens Museum gaat het Hanzeverhaal van Rijssen vertellen met met onder andere de bronzen stadsmaquette van de stad die op de Bevervoorde staat en door de Rijssense kunstenaar Henk Roosink is gemaakt.

RIJSSEN - Om het verhaal van Rijssen en de Hanze goed te kunnen vertellen heeft het Rijssens Museum aanschouwelijk materiaal nodig. De bronzen maquette van middeleeuws Rijssen is daarbij een uitstekend middel. Niet voor niets is de Bevervoorde ook vaak het eindpunt van de stadswandelingen en ook dan wordt stilgestaan bij Rijssens dat stadsrechten kreeg in 1243 en daarom de stad is geworden die het nog steeds is.

Replica
Er is contact gezocht met Henk Roosink. "Hij wilde direct met ons meedenken over een replica van stadsmaquette," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. "Daar zijn we bijzonder blij mee. Henk Roosink heeft kunstenares Ingrid Hegeman bereid gevonden om een exacte kopie te maken van de bronzen stadsmaquette." Hegeman is intussen al volop aan de slag gegaan met het project en de werkzaamheden op Zorgboerderij de Borkeld vorderen gestaag. Henk Roosink, die de bronzen maquette in 2006 maakte in opdracht van de toenmalige Kulturele Raad Rijssen (KRR), staat Hegeman met raad en daad bij.

Stadswallen
De stadsrechten hielden in dat je verdedigingswerken mocht opwerpen rond je stad. "Dat mochten stadsmuren zijn of stadswallen. Rijssen heeft gekozen voor stadswallen met een gracht. De straatnamen Walstraat en Huttenwal herinneren aan die stadswallen."

Bescheiden
"Op de maquette is heel goed te zien waar de stadswallen indertijd gelopen hebben en wat hun functie was," aldus Dannenberg. Binnen de stadsgracht en de stadswallen met daarop een doornhaag speelde het leven zich af. Rijssen was een stad van bescheiden omvang, maar wel degelijk aangesloten bij het toenmalige Hanzeverbond, zo is uit onderzoek gebleken.
"Alles wat je in een Hanzestad kunt aantreffen, was hier te vinden. Onlangs heeft Joop Voortman dat in een bijzonder interessante lezing haarfijn uitgelegd. Uit zijn betoog werd duidelijk dat Rijssen bijvoorbeeld ook gilden heeft gehad," zegt Dannenberg. Onder de handen van Ingrid Hegeman krijgt het verleden van Rijssen steeds verder vorm. Duidelijk zichtbaar zijn de toenmalige Schildkerk en het stadhuis. Maar ook de kastelen Bevervoorde en Brandlicht.

Klokken
In de stadswallen zijn de poorten duidelijk zichtbaar. "Als je dat ziet, kun je ook uitleggen waar bijvoorbeeld de naam Elsenerpoort vandaan komt," stelt Dannenberg. "De stadspoorten werden 's morgens geopend en 's avonds gesloten. Om de mensen daarop opmerkzaam te maken, werden de klokken van de Schildkerk geluid en dat gebeurt nog steeds. Ook dat is een traditie die al vele eeuwen oud is en daar zijn oorsprong vindt."

Stadsgeschiedenis
De bedoeling is om de replica te plaatsen in de zaal van de Rijssense stadsgeschiedenis in het Rijssens Museum. Deze zaal bevindt zich op de eerste etage van havezate de Oosterhof.

Rit met de brandweerwagen
Op de dinsdagen rijden de beide brandweerwagens van het Brandweermuseum. Er kunnen ritten gemaakt worden met de moderne Iveco tankautospuit, maar ook met de Willy Brandweerwagen uit 1964. Kaartjes bij de balie, Kasteellaan 1B in Rijssen.

Reserveren
Reserveren voor een bezoek aan de beide Rijssense Musea is niet meer verplicht. Wie geen gezondheidsklachten heeft, is van harte welkom. Omdat binnen beide musea de anderhalve-meter-afstandsregel geldt moeten groepen wél vooraf reserveren. Dat voorkomt teleurstellingen bij grote drukte. Reserveren kan telefonisch op nummer 0548-51 42 61.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden