Zomerse wijn met karakter uit Splo | Rijssen-Holtens Nieuwsblad


Michel Nijenhuis met een fles wijn van Chateau Splo. (Foto: Leo Polhuijs)
Michel Nijenhuis met een fles wijn van Chateau Splo. (Foto: Leo Polhuijs)

Zomerse wijn met karakter uit Splo

Onder de naam Chateau Espelo maakt Michel Nijenhuis uit Espelo zelf wijn. Bij zijn woning heeft hij een wijngaard met zo'n duizend planten.

door Leo Polhuijs

ESPELO Deze week gaat Nijenhuis langs een aantal horecazaken in Holten om zijn drank te promoten. De eerste afspraken zijn al gemaakt. ''Het zou natuurlijk het mooiste zijn als ik een keer in een restaurant zou zitten en ik zie daar mijn eigen wijn op de kaart staan." 

Passie
Nijenhuis is in het dagelijks leven eigenaar van timmerfabriek Neede. ''Passie voor wijn heb ik altijd al gehad. Ik heb altijd een Bourgondische inslag gehad en proefde graag verschillende soorten om bijvoorbeeld uit te zoeken waar de wijn vandaan kwam. Toen ik de mogelijkheid kreeg om een boerderij in het buitengebied te kopen, zag ik mijn kans waar en kon ik met hulp van familie een wijngaard aanleggen. Nadat ik een aantal wijnboeren had bezocht en een speciale wijncursus had gevolgd, kon ik aan de slag. Je kunt wel van alles over wijn lezen, maar je leert toch het meeste in de praktijk. Ik koos voor een druivensoort die goed tegen het Nederlandse klimaat kan. Nu is de trend van de afgelopen jaren dat zomers steeds heter worden, maar het kan toch ook nog vriezen, zoals in de afgelopen meimaand. Toen is er flinke schade aangericht, waardoor de oogst vertraging oploopt. Inmiddels heb ik een automatische sproei-installatie aangebracht, waarmee bevriezing voorkomen wordt. '' Uiteindelijk koos Nijenhuis voor een mengsel van de vroegrijpende Solaris en Johanniter. Nijenhuis spreekt van "een zomerse wijn met karakter."

Hoeveel tijd en aandacht Nijenhuis echter ook aan zijn wijngaard besteedt, het is en blijft voor hem een hobby. De activiteiten van Nijenhuis passen goed bij die van zijn vrouw, die vanuit huis creatieve workshops verzorgt.

Rondleidingen
Nijenhuis verzorgt op aanvraag rondleidingen en proeverijen voor groepen. Losse verkoop is ook mogelijk. De duizend wijnranken brengen ongeveer duizend liter wijn op. De wijn wordt eind september/begin oktober geoogst en gebotteld bij De Tappenmars in Den Ham. ''Het bottelen gebeurde eerst thuis, maar bleek op den duur niet zo handig. De hele kamer stond vol met flessen,'' lacht Nijenhuis.

Wat zeggen wijnkenners? ''Men is verrast over het feit dat er in Nederland zulke lekkere wijn gemaakt wordt, Dat hoor ik regelmatig.'' Drinkt Nijenhuis nu alleen nog maar wijn? ''Ik drink ook graag een biertje, samen met vrienden.Ik ben actief bij de Fienpreuvers en tijdens het carnaval gaat een biertje er ook wel in. Wijn drink ik bij het eten. Met een wijntje kun je echt van het leven genieten.'' 

Nationale Wijndagen
Op 19 en 20 september worden de Nationale Wijndagen gehouden. Chateau Splo is bezig met de voorbereiding voor een fair met dertig kramen met creatief aanbod en plaatselijke producten.

Meer berichten