Met je eigen sieraad naar huis | Rijssen-Holtens Nieuwsblad


Sabine van Nieuwenhoven in haar hobbyschuur aan de Landuwerweg. (Foto: Leo Polhuijs)
Sabine van Nieuwenhoven in haar hobbyschuur aan de Landuwerweg. (Foto: Leo Polhuijs) (Foto: Leo Polhuijs)

Met je eigen sieraad naar huis

Lekker ontspannen werken aan je eigen sieraad... Het kan bij Sabines Hobbyschuur. Aan de Landuwerweg net even buiten Holten heeft Sabine van Nieuwenhoven naast haar woning een mooie ruimte waar je speciale workshops kunt volgen.

Door Leo Polhuijs

HOLTEN - ''Als de mensen hier binnenkomen, is het een enorme gezellige boel. Maar naarmate de tijd verstrekt, zijn mensen steeds meer ingespannen bezig met hun sieraad, ''zegt Sabine. Zelf is ze nog helemaal niet zo lang bezig met het maken van sieraden. ''Een jaar of vijf, denk ik, Voor mij is het pure ontspanning naast mijn werk als technisch rekenaar voor een aantal scheepswerven. Als ik sieraden maak, ga ik daar helemaal in op en vergeet ik even alles om me heen.'' Sabine is geboren en getogen in Holten maar woonde lang in het westen van het land. Twee en een half jaar geleden verhuisde ze weer naar onze contreien en opende ze haar hobbyruimte. De workshops zijn een jaar geleden gestart en worden gevolgd door vrouwen. Moeders en dochters, of bijvoorbeeld vriendinnen. Ze maken hun eigen armband, hanger, ketting of ring. Het gebruikte materiaal is zilver, titaan, aluminium of alpaca. ''Geen goud, dat is te kostbaar. Ik wil het graag betaalbaar houden, zodat iedereen mee kan doen, ook een bijstandsmoeder. Mannen hebben nog niet aan de workshops deelgenomen. Laatst vroeg een man wel informatie maar het is er nog niet van gekomen.''

Walsje

De workshops duren drie uur. Sabine: ''Het leuke is, dat je altijd met je zelfgemaakte sieraad naar huis gaat. Vaak komen mensen zelf met een idee en dat wordt dan hier uitgewerkt.'' In de hobbyschuur staan diverse werktuigen en gereedschappen om de sieraden te buigen, te solderen, te zagen en te boren. Ook staat er een walsje om een motief aan te brengen. De sieraden worden gemaakt van oud bestek, dat Sabine voornamelijk koopt bij de kringloop. Ze toont een kastje met lades die uitpuilen van de lepels en vorken, klaar om te worden verwerkt tot een mooie hanger of ring. ''De sieraden worden gemaakt voor eigen gebruik, maar je kan ze ook cadeau doen voor een verjaardag of bijvoorbeeld het afscheid van een collega. Het is altijd een origineel cadeau, want je hebt het zelf gemaakt. Het leuke is ook dat je na afloop van de workshop met iets concreets naar huis gaat. Je kan meteen zien wat je gemaakt hebt. Ook voor mijzelf is het leuk om te zien hoe de deelnemers aan de workshops bezig zijn. Ik kom iedere keer weer op nieuwe technieken en materialen. Zo is het tijdens de workshops ook mogelijk om stenen te zetten.'' Sabine verzorgt verder speciale voorjaars- en kerstworkshops en maakt ook sieraden op bestelling. Na de zomer start een workshop zilveren ringen maken. In verband met het coronavirus wordt de anderhalve meter afstand aangehouden.

Voor informatie en prijzen:

sabines-hobbyschuur.jimdosite.com

Meer berichten