RIJSSEN - Het bewuste schilderij van Charles Vigor waarvan een reprodoctie hangt in het Brandweermuseum in Rijssen. (Foto: Charles Vigor)
RIJSSEN - Het bewuste schilderij van Charles Vigor waarvan een reprodoctie hangt in het Brandweermuseum in Rijssen. (Foto: Charles Vigor) (Foto: Charles Vigor)
Rijssens Museum

Het beroemdste brandweerkunstwerk

Het Internationaal Brandweermuseum Rijssen blijkt al jaren een afbeelding van een bijzonder schilderij in huis te hebben. Het gaat om een reproductie van een schilderij van de Engelse schilder Charles Vigour die leefde van 1860 tot 1930.

Internationaal Brandweermuseum Rijssen

RIJSSEN – De grote plaat hangt al jaren ingelijst in de vaste expositie op de eerste verdieping van het Brandweermuseum. De aandacht werd op het schilderij gevestigd door een bezoeker van het brandweermuseum.

Hij maakte een foto van de afbeelding en stuurde die naar het brandweermuseum met de woorden: “Ik bezocht gisteren jullie charmante museum en maakte een foto van deze geweldig theatrale afbeelding. Is bij jullie de titel en de maker bekend? Ik zou graag een afbeelding van het originele schilderij willen vinden.”

Dirk Vlot

Gerrit Dannenberg van het brandweermuseum zegt de plaat uit de lijst te hebben gehaald. “We wilden de vraag naar informatie met de originele gegevens beantwoorden. Maar dat leverde niets op. De afbeelding staat bij ons ook niet met naam en toenaam geregistreerd, wat betekent dat het om decoratiemateriaal gaat. Onze brandweercollectie werd door wijlen Dirk Vlot bijeengebracht en die had een fijne neus voor waardevolle items, maar ook voor allerlei brandweerbijzonderheden. Het is een reproductie, dus op zich is het niet direct van grote waarde. Wél het verhaal erachter en dat is zo veel jaar na de dood van Dirk alsnog boven water gekomen.”

Gloucestershire

Nader onderzoek stuurde in de richting van de Engelse schilder Charles Vigour die het schilderij maakte rond het jaar 1890, de afmeting is 195 x 134 centimeter en het bevindt zich nu in The Fire Service College Collection in het Engelse Moreton-in-Marsh in Gloucestershire. Het schilderij is nog niet zo lang geleden gebruikt als omslag van een Engels boek over de brandweer in de kunst: Firefighters in art and media, a pictorial history door ene John Walker. Het boek is een overzichtswerk van alle manieren waarop de brandbestrijding vanaf 1612 voorkomt in de kunst. De naam van het schilderij is Saved en het blijkt het bekendste schilderij van de kunstenaar te zijn én het beroemdste brandweerkunstwerk ter wereld. Er is veel gespeculeerd over het huis in de achtergrond van het schilderij. Men denkt dat het Winchester House is, een groot Victoriaans huis ten zuiden van de Theems in Londen, waar nu het London Fire Brigade Museum staat. Het huis is oorspronkelijk gebouwd voor kapitein E. M. Shaw, de commandant van de voorloper van de London Fire Brigade.

Kapitein Shaw

Aangenomen werd dat de brandweerman in ‘Saved’ kapitein Shaw was en het meisje in zijn armen zijn dochter. De feiten wijzen echter uit dat de ingang van Winchester House en het huis op het schilderij totaal anders zijn. Bovendien lijkt de brandweerman in niets op de jonge kapitein Shaw, terwijl ten tijde van het schilderij Shaw 62 of 63 jaar oud was. Ook was er niets bekend van een jonge dochter.

Het volledige verhaal achter het schilderij staat in de Havezate Kroniek, het kwartaalblad van de Rijssense Musea. Dit blad is te koop op het brandweermuseum en in de Rijssense boekhandels.

Welkom op de Rijssense Musea

De regelgeving omtrent corona is versoepeld. Kijk voor de laatste informatie hierover op de website van onze musea www.rijssensmuseum.nl Of informeer telefonisch 0548 514 261

Havezate Kroniek

De Havezate Kroniek is het kwartaalblad van de Rijssense Musea en bevat ook artikelen over het Internationaal Brandweermuseum Rijssen. Het blad is te koop in de Rijssense boekhandels. Donateurs van de Rijssense Musea krijgen het blad vier keer per jaar gratis toegestuurd. Opgave abonnement e-mail donateursadministratie@rijssensmuseum.nl

Meer berichten