Foto:

Alpenwatersalamanders op de Holterberg

Holten - Medewerker Mervin Goossen van Natuurmuseum Holterberg keek vreemd op toen hij afgelopen weekend in een modderpoel in het bos van alles zag bewegen. 

Het bleek een groot aantal salamanders te zijn, heel donker van kleur. Mervin: “Ik zie vaker salamanders, maar zoals deze eruit zagen had ik ze nog nooit gezien”. 

Determinatie door de boswachter in spe leverde op dat het alpenwatersalamanders moesten zijn. Heel bijzonder, want deze soort is hier niet eerder waargenomen. 

Om zeker te zijn werd contact opgenomen met Raymond Creemers van RAVON, het kenniscentrum voor reptielen en amfibieën. Creemers: “Het zijn inderdaad alpenwatersalamanders, deze zijn niet bekend uit dit deel van Overijssel en hoogstwaarschijnlijk gevolg van uitzetting. Het is een soort die het goed doet op stuwwallen, dus je mag de komende jaren flinke uitbreiding verwachten. Ze zijn onder mer ook te vinden in bospoelen en beschaduwde betonbakken en stellen opvallend weinig eisen aan de voortplantingswateren. Ze zijn ook gemakkelijk te vangen met een schepnet, vooral van maart tot en met juni (volwassen dieren). De larven blijven nog wat langer in het water”. 

In ons land komt de soort vooral voor in Brabant en Limburg. Een mooi bericht, dat deze, hoewel zijn naam anders doet vermoeden, inheemse soort, zich op de Holterberg thuisvoelt. Waar de dieren precies zijn aangetroffen wil Mervin niet kwijt, alleen dat het ergens op de Holterberg is.

www.museumholterberg.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden