De stadsgidsen van het Rijssens Museum testen de nieuwe geluidsapparatuur op de Kasteellaan uit. Van links naar rechts Jan Berkhoff, Seino Baan, Jan van de Maat, Gerrit Flim en Rien van Driel. (Foto: Jan Joost)
De stadsgidsen van het Rijssens Museum testen de nieuwe geluidsapparatuur op de Kasteellaan uit. Van links naar rechts Jan Berkhoff, Seino Baan, Jan van de Maat, Gerrit Flim en Rien van Driel. (Foto: Jan Joost) (Foto: Jan Joost )

Stadsrondleidingen starten op 2 juli

De stadswandelingen van Stadsgidsengilde van het Rijssens Museum worden donderdagmiddag 2 juli weer hervat. Vooraf opgeven is verplicht. Dit kan door het invullen van een reserveringsformulier op de website van het Rijssens Museum. Het invulformulier is tevens de akkoordverklaring dat bekend te zijn met de richtlijnen van het RIVM.

Rijssens Museum

RIJSSEN – De stadswandelingen door Rijssen met veilige afstand tussen de deelnemers kunnen weer hervat worden dankzij een nieuw geluidssysteem voor deelnemers en stadsgids. De stadsgids draagt een zender en de deelnemers krijgen een ontvanger met oordoppen, zodat ze niets van het verhaal van de stadsgids hoeven te missen, ook al staan ze op grote afstand van elkaar.

Vaste tijdstippen
De vaste stadswandelingen staan nu gepland op de dinsdagavond vanaf 19.30 uur en donderdagmiddag vanaf 14.00 uur. Op beide tijdstippen is Brasserie-Uit naast de Schildkerk weer het start- en eindpunt. Daar wordt een algemene inleiding gegeven en na afloop kan er worden nagepraat. Deelname kost € 7,50 inclusief een kop koffie/thee. Deelnemers wordt verzocht om 5 minuten vooraf aanwezig willen zijn om de formaliteiten af te handelen.

Oordopjes
Maximaal aantal deelnemers per stadswandeling is 10 personen. Dit heeft te maken met de afstand die in acht genomen moet worden. Geadviseerd wordt om zo veel mogelijk de eigen oordopjes mee te nemen en te gebruiken. Wie geen oordopjes heeft, krijgt een set aangeboden door het Stadsgidsengilde. Omwille van de hygiëne hoeven de oordopjes niet weer teruggegeven worden. De ontvangers zullen na afloop ook grondig worden gereinigd.

CAR-bijdrage

Het nieuwe geluidssysteem kon worden aangeschaft door een mooie bijdrage uit het budget van de Cultuur Adviesraad Rijssen-Holten. Het Stadsgidsengilde is daar ontzettend blij mee, want het systeem komt eigenlijk precies op het goede moment. Onder gewone omstandigheden is de verstaanbaarheid soms al een probleem, maar als deelnemers ook nog anderhalve meter afstand moeten houden, komt de verhaal van de stadsgids wel van heel ver. Met het nieuwe systeem is de gids glashelder in het oor te horen. Het geluidssysteem bestaat uit een koffer waarin de ontvangers staan. De koffer is ook meteen de oplader. Zodra de ontvanger in de koffer wordt gezet, wordt de ingebouwde accu weer opgeladen.

Test

Vorige week hebben de stadsgidsen de apparatuur op en rond het Rijssens Museum uitgeprobeerd. Seino Baan gaf tekst en uitleg en fungeerde als stadsgids die de anderen rondleidde op en rond het kasteel. Ook de afstand tot de stadsgids om nog een goede ontvangst te hebben was voldoende.

Hanze & Jute
Het Stadsgidsengilde boekte vorige jaar grote successen met de stadsrondleidingen door het centrum van Rijssen. Ook groepen hebben massaal gebruik gemaakt van de stadswandelingen die een verrassend licht werpen op de ontwikkelingsgeschiedenis van Rijssen als Hanzestad en als Jutestad. De Bevrijdingswandelingen zijn opgeschoven naar volgend jaar.

Opgeven via de website

Wie deel wil nemen aan de stadswandelingen op dinsdagavond of donderdagmiddag kan zich opgeven door het invullen van het reserveringsformulier. Dat is te vinden op de website van het Rijssens Museum
www.rijssensmuseum.nl

Het Rijssens Museum en het Brandweermuseum zijn weer geopend. Er mogen gelijktijdig maximaal 30 bezoekers in beide musea aanwezig zijn. Reserveren kan via de website van het museum of telefonisch 0548 514261 Wie geen gezondheidsklachten heeft is welkom. Een papieren museumgids leidt de bezoekers via de eenrichtingsroute door de gebouwen.

Meer berichten