Ernie Berenbroek voor een van de nieuwe recreatiewoningen. (Foto: Leo Polhuijs)
Ernie Berenbroek voor een van de nieuwe recreatiewoningen. (Foto: Leo Polhuijs) (Foto: Leo Polhuijs)

'Het is bijzonder dat er op De Borkeld gebouwd wordt'

Op de Borkeld zijn drie nieuwe recreatiewoningen verrezen. Eigenaar is Ernie Berenbroek uit Holten. Eén van de woningen is al tijdelijk bewoond, de andere kunnen vanaf 1 juli worden gehuurd.

Door Leo Polhuijs

HOLTEN - ''Kijk,'' wijst Ernie in de middelste van de drie woningen. ''Het hout dat je daar tegen de wand bij de trap ziet, is afkomstig van bomen die op het erf van mijn ouders hebben gestaan. Ook op een paar andere plekken is dergelijk hout verwerkt. Het geeft de woningen een speciale sfeer.''

Ernie spreekt niet van zomerhuisjes maar bewust van recreatiewoningen, omdat ze het hele jaar door kunnen worden gehuurd. De vierpersoonswoningen mogen echter niet permanent bewoond worden. De ondernemende Holtense was al langer op zoek naar een mogelijkheid om te investeren nadat ze het studentenhuis in Enschede, waar ze eigenaar van was, had afgestoten. Ernie was al bekend met recreatiewoningen. Haar vader Jan bouwde op zijn erf tussen Enschede en Buurse vier recreatiewoningen en een trekkershut in het kader van de rood voor roodregeling. ''Toen ik erachter kwam dat er op De Borkeld kavels te koop waren, ben ik naar de gemeente gestapt.'' Het was volgens Ernie, die in het dagelijks leven werkt als psychiatrisch verpleegkundige, niet moeilijk om de zaak rond te krijgen bij de gemeente. ''Op de toen braakliggende kavels lag immers de bestemming recreatiewoning. Het is bijzonder dat er op de Borkeld gebouwd wordt, want dat gebeurt eigenlijk nooit.'' Ernie heeft ook een naastgelegen, reeds bestaande recreatiewoning aangekocht en deze is ze direct gaan verhuren. ''Ondertussen heb ik voor de andere drie een bouwvergunning aangevraagd bij de gemeente. De woningen hebben een moderne, strakke uitstraling. 'We hebben ze in samenwerking met de architect ontworpen. Ik had zelf ook ideeën; zo wilde ik graag veel glas in de voorgevel. De energiezuinige woningen hebben vloerverwarming en twee van de drie hebben zonnepanelen op het dak. De huisjes hebben geen gasaansluiting, maar een warmtepomp die voor een aangename temperatuur zorgt.'' Op de vloer liggen tegels, overal kijk je op het omringende groen. De recreatiewoningen staan op ruime kavels van achthonderd vierkante meter, die door hun glooiing natuurlijk aandoen. ''Mijn vader heeft flink de handen uit de mouwen gestoken en meegeholpen om de woningen te realiseren,'' zegt Ernie. ''De directe omgeving moet nog een beetje meer aangekleed worden met groen. Parkeren kan vlakbij de recreatiewoningen.'' .De woningen kunnen worden gehuurd voor bijvoorbeeld een week, meerdere weken, midweek of weekend. Of de huisjes een naam krijgen en zoja, welke,weet Ernie nog niet. De recreatiewoningen zijn 1 juli klaar en worden aangeboden op een website met een echte Holter naam: www.dekorhoenholten.nl.

Meer berichten