Als het aan verhuurder Erik Beltman ligt, gaat pand Anne-Marie Wonen in Holten tegen de vlakte om plaats te maken voor een nieuw hoger gebouw.
Als het aan verhuurder Erik Beltman ligt, gaat pand Anne-Marie Wonen in Holten tegen de vlakte om plaats te maken voor een nieuw hoger gebouw. (Foto: )

‘Bouwplannen in centrum ten koste uitstraling Holten’

HOLTEN – Anne-Marie Wonen behoort al ruim 20 jaar tot het meubilair van de dorpskern van Holten. De sfeervolle zaak aan de Dorpsstraat doet wel een beetje denken aan een mooi strandhuis. De woonwinkel van Anne-Marie en Teun Schuppert trekt mensen uit heel Nederland naar Holten. Maar toch ziet het ernaar uit dat er verhuisd moet worden. De verhuurder heeft namelijk grootse bouwplannen. “Plannen die voor ons niet gunstig zijn, maar ook voor de uitstraling van Holten een bedreiging zijn”, vindt Anne-Marie.

Aan de knusse koffietafel tussen alle fraaie woonartikelen vertellen Anne-Marie en Teun vol passie over hun winkel. “We zijn rond het jaar 2000 gestart op de oude ‘Schuppert-locatie’ aan de Stationsstraat. We deden vanaf het begin meteen alles zelf. In- en verkoop, styling en advies”, aldus Anne-Marie, die al sinds haar jeugd een passie voor stoffen heeft. Teun, van huis uit een tapijtenman, zorgt voor de gordijnen, raambekleding, vloeren en alle hand- en spandiensten. Dankzij deze rolverdeling groeide de winkel al snel uit tot een begrip in de regio. Een begrip dat binnenkort misschien wel moet verhuizen. Want het pand wordt gesloopt ten faveure van een modern appartementencomplex met winkelruimte eronder.

Verhuizen met tegenzin

Verhuurder Erik Beltman heeft de wens een appartementencomplex van bijna 14 meter hoog te bouwen. Het is nog maar zeer de vraag of de winkelruimte van het nieuwe pand geschikt is voor de woonwinkel van Anne-Marie en Teun. “Wij snappen Beltman heel goed hoor, we hebben ook een prima relatie met hem. Maar met dit plan zouden we eerst een tussenjaar moeten verhuizen. Als wij er dan weer in kunnen, zitten we nog een flinke tijd met de steigers voor onze winkel, vanwege de bouw van die appartementen. Dat zien we echt niet zitten. Ook is er geen plek in dat nieuwe pand voor een werkplaats en magazijn”, aldus Anne-Marie.

De Schupperts moeten op zoek naar nieuwe winkelruimte en dat zal waarschijnlijk niet in het centrum van Holten zijn. “Een goed alternatief is er eigenlijk niet.” Teun: “Voor het dorp Holten zou het ook enorm jammer zijn, omdat er straks misschien wel een landelijke keten in het pand komt. Daarbij zullen ook andere pandeigenaren plannen voor lucratieve hoogbouw gaan maken. De Albert Heijn gaat sowieso uitbreiden en wie weet ook wel in de hoogte.” Dus zal Anne-Marie Wonen, in het zwartste scenario, verdwijnen uit het centrum van Holten. Met de hulp van hun drie zoons en schoondochters heeft de winkel juist de laatste jaren nog meer het karakter gekregen van een echt Holtens familiebedrijf.

Klanten uit het hele land

Onder meer de webshop en fotografie voor social media worden door de jonge garde gedaan. “Onze foto’s op Instagram zorgen ervoor dat we klanten uit het hele land in de winkel krijgen. Mensen uit het westen roemen Holten altijd om de rust en het leuke centrum. Ze maken er echt een dagje van. Na ons een kop koffie met wat lekkers bij Nijkamp, even binnenlopen bij Feel Well by Hetty voor lingerie en dan de Holterberg op”, legt Anne-Marie uit. Onder hun klantenkring inmiddels ook bekende spelers en oud-spelers uit de voetbalwereld. “Heel leuk dat die mensen helemaal naar Holten komen om iets moois te kopen. We noemen geen namen, maar ze hebben een Ajax-achtergrond,” lacht Teun.

Westerlingen die voor de producten en goede service naar Holten komen, maar juist ook voor de uitstraling van het dorp. “Dat zeggen ze ook tegen ons, ‘wat is het hier nog mooi rustig en wat is er veel ruimte’. Dat horen we echt heel vaak.”

Het zijn reacties die volgens het ondernemerspaar verleden tijd zullen worden als het centrum wordt volgebouwd met panden van 10 meter en hoger. “Dan loop je straks door zo’n donkere pijpenla en zie je alleen maar stenen links en rechts”, voorspelt Teun. “Dat trekt echt geen mensen naar Holten, terwijl Holtense zaken het voor een groot deel juist van toeristen, dagjesmensen en mensen uit omliggende plaatsen moeten hebben. Daar zou de gemeente bij al die bouwplannen eens goed rekening mee moeten houden. Niet alleen voor ons, maar juist voor alle hardwerkende ondernemers in ons centrum. We zijn absoluut niet tegen veranderingen, maar doe het dan wel op een mooie manier die bij Holten past en bij de wensen van het winkelend publiek dat Holten nu goed weet te vinden.”

Meer berichten