Jan Noeverman
Jan Noeverman (Foto: )
Muskathjan

Nog even volhouden

Uit onderzoek van de GGD Twente blijkt dat ruim de helft van de Twentenaren minder sport en beweegt dan voor de coronacrisis.

Ik behoor helaas ook tot die helft. De laatste weken vind ik het lastig om te sporten en in beweging te komen. Ik merk aan veel dingen dat ik ruim een jaar heb toegeleefd naar de Muskathlon in Zuid-Korea die in de meivakantie zou plaatsvinden. In gedachten was ik in de meivakantie bij de vervolgde christenen in Noord-Korea en heb ik de Muskathlon toch al gedaan. Deze weken moet ik zowel geestelijk als lichamelijk echt even bijkomen van deze Muskathlon.

Vreemd eigenlijk. Dat je zonder daadwerkelijk de sportieve prestatie te leveren er in gedachten toch zo moe van kunt worden. Dat het zo moeilijk is om de discipline en wil op te brengen om te blijven trainen als het uiteindelijke doel ontbreekt. Dat het ondanks dat je mensen nog nooit eerder hebt ontmoet, toch als een gemis voelt dat je hen niet kon ontmoeten. Dat je afscheid moet nemen van een herinnering aan iets dat je nooit hebt meegemaakt.

De komende weken wil ik de training weer op gaan pakken. Deze week ontving ik namelijk een mail vanuit de Muskathlonorganisatie. Daarin werd gewezen op de toespraak van de koning op een bijna lege Dam tijdens de nationale dodenherdenking op 4 mei. De koning deed een appèl op ieder van ons om niet weg te kijken bij onrecht en niet normaal te vinden wat niet normaal is. In de mail stond: “We mogen niet stilzwijgend toestaan dat onrecht en het kwaad hun gang kunnen gaan. We hebben een stem gekregen om te spreken, ogen om te zien wat er gebeurt en een lijf om ons in te zetten voor Gods koninkrijk en Gods gerechtigheid. Letterlijk doen jullie dat door te blijven trainen voor de Muskathlon die bedoeld is om niet weg te kijken van het verschrikkelijke lot waarin onze Noord-Koreaanse broers en zussen dagelijks moeten leven. We hebben geen idee hoe corona daar huishoudt, maar het zal het leven van de mensen daar alleen maar extra verzwaren. Houd vol met je inzet voor hen! Spreek erover, train alsof het zeker is dat we in oktober kunnen gaan.”

De mail vervolgt door erop te wijzen dat God een God is “die tot in eeuwigheid de wonden van deze wereld, de wonden van ons mens-zijn in zich draagt. Een God die afdaalt in de diepste pijn en zich juist daar laat vinden. God was in de kampen van de nazi’s en de Rode Khmer, God is er in de kampen op Lesbos en ook in de strafkampen van Noord-Korea. Hij laat zich vinden in de nood.”

Die bemoediging had ik even nodig!

Jan Noeverman doet in oktober 2020 mee aan de Muskathlon in Zuid-Korea. In deze krant schrijft hij regelmatig over zijn voorbereidingen en de vervolgde christenen in Noord-Korea.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden