Onno en Vera van Andel starten in Holten het Huis van herinnering. (Foto: Leo Polhuijs)
Onno en Vera van Andel starten in Holten het Huis van herinnering. (Foto: Leo Polhuijs) (Foto: Leo Polhuijs)

Afscheid nemen kan weer in Holten

De koffie van prima kwaliteit komt niet uit een thermoskan maar wordt vers gezet en opgediend in een mooi kopje, Ernaast ligt een fraai verpakte lekkernij. De inrichting is niet treurig maar kleurig en er staat een levensgrote vaas met bloemen. Deze en vele andere details zijn kenmerkend voor het Huis van Herinnering.

Door Leo Polhuijs

HOLTEN -  Op 29 mei gaan Onno en Vera van Andel van start in het voormalige Monutapand in Holten, dat er nog geen tien jaar staat. Het echtpaar uit Lieren (gemeente Apeldoorn) drijft sinds enkele jaren een eigen uitvaartonderneming met de naam Wenz Uitvaart. Het gebouw bij de begraafplaats staat inmiddels bijna een jaar leeg. Voor het ondernemersechtpaar is dit het tweede gebouw dat ze als uitvaartcentrum gekocht hebben. Een jaar geleden betrokken ze het uitvaartcentrum in Eerbeek. Naast de twee eigen uitvaartcentra hebben zij uitvaartleiders in Epe, Vaassen en Winterswijk. ''We waren niet doelbewust op zoek naar uitbreiding van uitvaartlocaties,'' zegt Onno. ''Holten kwam gewoon op ons pad. We lazen dat het pand leegstond en toen we gingen kijken, waren we meteen enthousiast.'' Onno werkte in de verzekeringswereld voordat hij zes jaar geleden in de uitvaartbranche aan de slag ging. ''Ik heb ooit overwogen theologie te gaan studeren, heb zelf een gelovige achtergrond, en had behoefte aan werk waarin meer plek is voor bezinning. In deze branche kan dat heel goed.'' Onno's echtgenote is van oorsprong verpleegkundige en werkt als zelfstandig ondernemer voor onder meer huisartsenposten. Haar organisatorische kwaliteiten komen prima van pas bij het Huis van Herinnering. Over de naam zegt Onno: ''Natuurlijk is er verdriet als je van iemand afscheid neemt. Maar we vinden namen als ''rouwcentrum'' of ''afscheidshuis'’ zwaar en verdrietig. Juist in een tijd van verdriet en afscheid nemen, worden veel mooie en dierbare herinneringen gedeeld. Daarom hebben wij gekozen voor de naam Huis van Herinnering.’'

Opbaarkamers

''Ons nieuwe pand hoeft niet verbouwd te worden, maar het wordt wel aangepast aan de huisstijl en inrichting die we ook in Eerbeek hebben doorgevoerd,” zegt Vera. ''Zo zullen we nog schilderwerk uitvoeren en de aula zal een andere uitstraling krijgen.’' Vanaf begin juni kunnen Holtenaren dus weer in hun eigen woonplaats overleden familie opbaren en afscheid nemen. Tot nu toe moesten ze daarvoor uitwijken naar andere plaatsen. Het centrum beschikt over twee opbaarkamers waar een familie 24 uur per etmaal met eigen sleutel terecht kan om bij hun overleden dierbare te zijn. Verder is er gelegenheid voor plechtigheden, condoleances en een samenzijn na de uitvaart. Uitvaartondernemers kunnen gebruik maken van de faciliteiten die Huis van Herinnering biedt. Inmiddels is Marian Aaltink uit Holten bereid gevonden de belangrijke rol van gastvrouw op zich te nemen. Naar andere medewerk(st)ers wordt nog gezocht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden