Boven: orkest in 1964 op de Larenschseweg. Onder: het orkest speelt toch samen in een filmpje. (Eigen foto's)
Boven: orkest in 1964 op de Larenschseweg. Onder: het orkest speelt toch samen in een filmpje. (Eigen foto's) (Foto: H.M.V.)

Jubilerend H.M.V. laat van zich horen

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

De Holtense Muziekvereniging (H.M.V) viert dit jaar haar 75-jarig bestaan. Door de coronacrisis kan dit niet gevierd worden. “Wat we in het voorjaar hadden gepland is helaas afgezegd”, vertelt bestuurslid Gerrit Willems. “Vooralsnog staat er in het najaar een concert op het programma. Daarnaast hadden we stil willen staan bij overleden leden door middel van een herdenking, maar we hebben besloten om dit toch niet door te laten gaan. Normaal gesproken doen we dit elke vijf jaar op de begraafplaats, maar dit is nu doorgeschoven naar 2021.”

HOLTEN – Daarnaast kent de vereniging ook dit jaar jubilarissen die al vele jaren bij de vereniging zijn.
“Zo hebben we iemand die al 60 jaar lid is. Daar kunnen we niet aan voorbijgaan. Voorgaande jaren werden de jubilarissen gehuldigd bij een concert. Zodra dit weer kan, gebeurt dit bij de ledenvergadering. We verwachten dit aan het eind jaar van de jaar alsnog te doen. Dus we hebben dit zeker in het vizier, maar momenteel is huldigen een beetje problematisch.”

Uniform
H.M.V is op 10 mei 1945 ontstaan uit een fusie met het christelijke Excelsior. Daarbij is de naam Holtense Muziekvereniging behouden. Het is allemaal begonnen met het orkest, in 1956 is daar de drumband bijgekomen. In 1975 is H.M.V. Nederlands kampioen geworden bij het concours in Arnhem. “Zowel de drumband als het orkest hebben de titel gewonnen, ook nog in hetzelfde jaar. Dat is wel uniek."

Tien jaar na de oprichting kregen leden een uniform. “Deze gaan ongeveer tien à vijftien jaar mee: ze raken versleten en de vereniging wordt ook steeds groter. Inmiddels hebben we geen uniform meer, want dit is telkens weer een grote uitgave. Tegenwoordig zijn er ook minder optredens dan vroeger. Nu hebben we blauwe jasjes met het logo erop. Daarbij kunnen leden hun eigen shirt en een spijkerbroek aan, iets moderner dus. Voor de jeugd is dit prettiger.”

Zwarte jassen
"De blauwe jassen zijn minder passend voor de jaarlijkse herdenking op 4 mei, waar het orkest van H.M.V. altijd zorgt voor de muziek, een begrafenis van een lid of de herdenking van oud-leden. Daarom zijn er zwarte jassen aangeschaft voor deze gelegenheden."

Vorm geven
“Momenteel heeft de vereniging ongeveer 30 drummers, 35 orkestleden en natuurlijk jeugdleden. Het totaal komt uit op circa 90 leden.” Door de coronacrisis kan er niet samen gerepeteerd worden. “Inmiddels zijn onze docenten weer begonnen met individuele lessen. Uiteraard met de nodige maatregelen, waarbij we de richtlijnen aanhouden van de overheid en de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO). Hoe dat moet met bijvoorbeeld het orkest zijn we nog aan bekijken. Daarvoor wilden we eerst weten hoeveel mensen er in de ruimte kunnen als er 1,5 meter afstand moet worden gehouden. Inclusief looppaden met eenrichtingsverkeer komen we uit op twintig mensen, terwijl het orkest uit 40 mensen bestaat. We zijn nog bezig om te kijken hoe we dat vorm kunnen geven.”

Toch samen spelen
Ondertussen zijn er online lessen in het leven geroepen. “Alle docenten hebben individuele leerlingen digitaal les gegeven. Want de leerlingen betalen wel contributie, daar moet ook in deze tijd wel iets tegenover staan, voor zover dat lukt", zegt Gerrit. "De docenten worden gewoon doorbetaald.”

“Dirigente Michelle Wassing van het orkest heeft leden gevraagd om thuis hun partij te spelen en dit te filmen, naar aanleiding van een soortgelijk filmpje. Zij heeft er een mooi geheel van gemaakt. Zo heeft het orkest op Koningsdag toch samen het Wilhelmus en het Sallandlied gespeeld. Veel leden hebben de drang om te musiceren. Dat kan nu niet samen. Dit is een heel mooie oplossing.”

Op 4 mei zijn er drie filmpjes verschenen op de Facebookpagina van H.M.V. Leden spelen de muziek die zij normaal gesproken op de Canadese Begraafplaats ten gehore brengen. Tussendoor zijn foto’s te zien, die zijn gemaakt door Gerrit. “Op deze manier hebben we toch iets gedaan op 4 mei. Al met al is het een leuk totaalplaatje geworden.”

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op de vernieuwde website van muziekvereniging H.M.V.

Meer berichten