De Interactieve Kunstgalerij wordt geïnstalleerd. Directeur Dave Letink van leverancier Letink Design (rechts) houdt een oogje in  het zeil.
De Interactieve Kunstgalerij wordt geïnstalleerd. Directeur Dave Letink van leverancier Letink Design (rechts) houdt een oogje in het zeil. (Foto: Jan Joost )

Interactieve Kunstgalerij in Museum

door Rijssens Museum

De nieuwe Interactieve Kunstgalerij is vorige week geïnstalleerd in het Rijssens Museum in kasteel de Oosterhof. De kunstgalerij geeft bezoekers maximaal zicht op kunstwerken en kunstenaars die erin zijn opgenomen.

RIJSSEN - Voor de Interactieve Kunstgalerij heeft de Cultuur Adviesraad Rijssen-Holten een mooi bedrag toegekend. In nauwe samenwerking met Letink Design uit Enter is er een praktisch medium uitgekomen om kunstwerken digitaal te exposeren. Het interactieve is dat de bezoeker de kunstwerken kan oproepen op naam, titel, stroming en tijdvak. De eerste kunstenaar die al in het systeem staat is de bekende Rijssense beeldend kunstenaar Harry te Lintelo (1922 – 2009).

Een groot deel van Te Lintelo’s werken is na diens dood onder de hamer gekomen en verspreid over heel Nederland. Wél beschikte zoon Arjan te Lintelo nog over kleine fotootjes die indertijd gebruikt zijn voor de veilingcatalogus. De grote opnamen zijn helaas niet meer teruggevonden. “Dat was de aanleiding voor Dave Letink om na te denken over een oplossing en dat is deze installatie geworden,” zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. “De zeer kleine fotootjes waren het enige wat er nog was van de vele mooie kunstwerken van Te Lintelo. En het is gelukt om een groot deel van zijn oeuvre zodanig te tonen dat je tóch nog een goed beeld krijgt.”

Verzamelen
Het Rijssens Museum wil de Interactieve Kunstgalerij gebruiken om nog meer collecties digitaal te verzamelen en zodoende permanent te exposeren. “We zijn van plan om een oproep te doen aan mensen die een kunstwerk van Te Lintelo in bezit hebben om daar een goede foto van te maken en die af te staan aan ons museum. De opnames kunnen in het systeem worden gezet en zo hopen we geleidelijk aan te bouwen aan collecties die nu nog door heel Nederland en Rijssen zwerven. De eerste foto van een mooi Te Lintelo-landschap hebben we al binnen,” zegt Dannenberg.


Van Kregten
Op dit moment wordt ook gewerkt aan een rubricering van de werken van Fedor van Kregten (1871 -1937). Deze kunstenaar uit de laat-Haagse school woonde en werkte in Zuna. “Van deze kunstenaar hebben we schilderijen in ons bezit, maar we beschikken inmiddels ook over zeer goede foto’s van een aanzienlijk deel van collectie Van Kregten. Zodra de indeling afgerond, kunnen ook deze kunstwerken in de Interactieve Kunstgalerij.”

Hollandse meesters
Verder zijn er plannen om nog meer kunstcollecties toe te voegen. “De oude Hollandse meesters uit de Van Heelcollectie komen er ook in. We houden daarbij dezelfde rubricering aan als de expositie in onze Virtuele Van Heelzaal: religie, landschappen, stadsgezichten en stillevens. Dat is een bijzonder boeiende collectie die zowel voor kunstkenners al doorsnee museumbezoekers de moeite waard is.”

Depot
Ook de oeuvres van andere Rijssense kunstenaars, zoals Gerrit Kwintenberg (1914 - 1975) zullen worden opgespoord. “De geweldige schilderijen van Kwintenberg geven een heel mooi beeld van het Rijssen dat ooit was. Maar we hebben nog vele schilderijen noodgedwongen in depot en die kunnen nu zichtbaar worden gemaakt."

Openstelling Rijssens Museum
Het Rijssens Museum is noodgedwongen dicht geweest. Nu de regering de maatregelen rond de bestrijding van het coronavirus langzaam maar zeker versoepelt, kan ook het Rijssens Museum binnenkort weer open. De datum voor een beperkte openstelling voor het publiek is dinsdag 2 juni aanstaande.

Op dit moment wordt onderzocht welke maatregelen nodig zijn om de bezoekers op een veilige manier door het brandweermuseum en het kasteel te leiden. Kijk voor de laatste informatie over openingstijden en gedragsregels op de website.

Meer berichten