Beeld van het korhoen achter Kulturhus Holten, dat onlangs werd geplaatst.
Beeld van het korhoen achter Kulturhus Holten, dat onlangs werd geplaatst. (Foto: Peter Bulthuis)

Korhoenbeeld is van Gerrie Oplaat

door Leo Polhuijs

Het korhoenraadsel is opgelost. De Holtense beeldend kunstenares Gerrie Oplaat heeft het beeld achter het Kulturhus gemaakt en samen met haar man geplaatst. Het beeld staat er al twee maanden, maar slechts weinigen hadden het tot nu toe opgemerkt.

HOLTEN -  ''Het is in verband met het coronavirus erg rustig op straat,'' geeft Gerrie als mogelijke verklaring voor het feit dat nog maar weinigen het beeldje hebben gezien. Ze schiet spontaan in de lach als ze aan de telefoon wordt geconfronteerd met de vraag of zij het beeld misschien heeft gemaakt. ''Het beeld was oorspronkelijk bedoeld als publieksstunt bij de expositie van de beeldend kunstenaars in De Wippert maar die tentoonstelling is niet doorgegaan in verband met de coronacrisis. Het leek me wel een goed idee om toch iets met het beeld te doen en eens voor ander nieuws te zorgen dan alleen maar berichten over corona, corona en nog eens corona. Ik wilde daar iets tegenover stellen: korhoen, korhoen, korhoen. Ik heb het beeld geplaatst op de pootjes van het oorspronkelijke sculptuur van Kees Bos. Samen met mijn man is het 's avonds laat geplaatst terwijl het donker was. We hebben de pootjes van het oorspronkelijke beeld een beetje bijgevijld en een stukje hout aangebracht om het beeld in een stabiele positie te brengen.'' Aldus de beeldend kunstenares, die veel plezier heeft gehad van haar actie. Het korhoen is van keramiek, hetgeen volgens Gerrie onder meer betekent dat het niet bijzonder vandalismebestendig is. '"Maar dat was het eerste bronzen beeld van Kees Bos ook niet. Omdat het om een beeld van klei gaat, weet ik ook niet of het de komende winter zal overleven, als het gaat vriezen.'' De volgende tentoonstelling van de beeldend kunstenaars is eind september. Maar of deze doorgaat en of het beeld daar is te zien, is nog niet duidelijk.Gerrie maakt zich daar voorlopig niet zo druk om. ''Dat zien we dan wel weer, voorlopig laten we het beeld gewoon staan.'' Sinds de komst van het beeld achter het Kulturhus heeft Holten weer twee korhoenbeelden, want ook aan de voorkant van het Kulturhus staat er één.

Raadsel
Het was voor vele Holtenaren lange tijd een groot raadsel van wie het beeld afkomstig was en wie het had geplaatst. Navraag bij onder meer de Oudheidkamer, de gemeente Rijssen - Holten of het Kulturhus leverde niets op. Omwonenden geven aan dat dat ze niets hebben gezien. Ook plaatsgenoot Sjouke de Jong, die zich sinds twee jaar inzet voor de terugkeer van het oorspronkelijke beeld van Kees Bos, wist niet van wie het initiatief afkomstig was, maar gaat door met zijn geldinzameling voor een nieuw beeld. ''Op dit moment is er trouwens een beetje de klad gekomen in de benadering van bedrijven, vanwege het coronavirus.'' De oud- directeur gemeentewerken in de voormalige gemeente Holten kondigt overigens aan dat hij een alternatieve plek heeft voor een nieuw beeld. ''Maar ik zeg niet om welke locatie het gaat.''

Meer berichten