Het stijlvolle trappenhuis van havezate de Oosterhof. Tussen de traphekspijlen is de ontsierende luchtbevochtiger te zien. Foto: Irene Dangremond.
Het stijlvolle trappenhuis van havezate de Oosterhof. Tussen de traphekspijlen is de ontsierende luchtbevochtiger te zien. Foto: Irene Dangremond. (Foto: Irene Dangremond)

Binnenklimaat Museum finetunen

door Rijssens Museum

Het Rijssens Museum krijgt een nieuwe installatie om het binnenklimaat in de museale ruimtes in de havezate goed te regelen. Met de werkzaamheden zal deze week een begin worden gemaakt.

RIJSSEN - Op de grote droogzolder wordt een centrale hoofdinstallatie geplaatst van waaruit luchtkanalen naar de diverse ruimtes worden aangelegd. De museale ruimtes in het kasteel hebben geen direct verbinding met de buitenlucht. Er kunnen geen ramen worden opengezet. Ook dat is volgens de museumrichtlijnen, omdat dit te grote temperatuurverschillen tegengaat en het binnenvliegen van insecten en vogels.

Insecten

Omdat de luchtvochtigheid per ruimte nog altijd flink kan verschillen, kan dit met de nieuwe installatie per ruimte ingeregeld worden. Met de juiste vochtigheidsgraad wordt voorkomen dat meubels, deuren en kozijnen gaan reageren op te hoge of te lage luchtvochtigheid. Bij een te droog binnenklimaat is krimpen, scheuren en barsten een groot gevaar. Ook schilderijen kunnen schade oplopen door een te droog klimaat. Een te hoge luchtvochtigheid veroorzaakt uitzetten van houtwerk en schilderijen vertonen al vrij korte termijn bobbels en golven.

Afstemmen
De juiste vochtigheidsgraad wordt nu geregeld door grote, afzonderlijke luchtbevochtigers die in alle ruimtes staan opgesteld. Deze apparaten moeten dagelijks worden gecontroleerd, bijgevuld en vragen voortdurend onderhoud. Er kleven grote nadelen aan deze manier van binnenklimaatbeheersing. De vereiste luchtvochtigheid is niet fijnmazig af te stemmen, waarbij het gevaar bestaat dat er al snel te grote hoeveelheden vocht worden binnengebracht.

De luchtbevochtigers worden elektrisch aangedreven en zo veel elektrische apparatuur overal in het gebouw betekent ook weer extra risico op kortsluiting, storingen, maar ook lekkages waarbij grote hoeveelheden water weg kunnen stromen vormen een grote bedreiging. Daarnaast is de dagelijkse controle en het bijvullen van deze apparatuur zeer bewerkelijke klus.

Voorwaarden
Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum is dan ook blij dat deze problemen binnen afzienbare tijd zullen zijn opgelost. “Bovendien is een goed binnenklimaat een voorwaarde voor het binnenhalen van waardevolle museale zaken. Een van de redenen dat een groot deel van de Van Heelcollectie in het Enschedese Rijksmuseum Twenthe staat is dat het Rijssens Museum lange tijd niet kon voldoen aan de voorwaarde voor een nauwkeurig te regelen binnenklimaat. Dat probleem is straks verleden tijd. Het binnenklimaat kan zich dan meten met dat van de grote musea," aldus Dannenberg.

Werkzaamheden
De voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels begonnen. Onder normale omstandigheden zou dit grote overlast veroorzaken voor het publiek. Het museum is echter nog steeds gesloten wegens het coronavirus. Op dit moment is nog niet bekend wanneer de musea weer open mogen, maar Dannenberg hoopt dat dan de meeste overlast achter de rug is.

Uitdaging
Het binnenklimaat van een historische gebouw als Havezate de Oosterhof blijft een uitdaging. De grote, tochtende zolder werd vroeger gebruikt om het kletsnatte wasgoed te drogen. De kapconstructie is later geïsoleerd om de warmte binnen te houden, maar toen bleef er ook te veel vocht binnen. Dat probleem wordt met de nieuwe installatie opgelost.

Vriend op Facebook
Het Rijssens Museum is wegens de corona-uitbraak dicht. Op de museumwebsite zal steeds het laatste nieuws over de toekomstige ontwikkelingen vermeld worden. Kijk op www.rijssensmuseum.nl of wordt op Facebook vriend van het museum.

Meer berichten