Vuurwerkbrillen, mondkapjes en giften kunnen elke werkdag gebracht worden naar de Esstraat. Let hierbij wel op de tijden. (Foto: Hetty Fuit)
Vuurwerkbrillen, mondkapjes en giften kunnen elke werkdag gebracht worden naar de Esstraat. Let hierbij wel op de tijden. (Foto: Hetty Fuit) (Foto: Hetty Fuit)
Coronavirus

'Mensen kunnen thuis aan de slag met maken van mondkapjes'

Na de eerste oproep op Facebook waren er gelijk tien mensen die wilden helpen met het naaien van mondkapjes. “Nu zijn er al 56 deelnemers, maar we komen nog steeds handen tekort”, vertelt Hetty Fuit van team Mondkapjes Naaien Rijssen. “We kunnen zeker nog hulp gebruiken. De mondkapjes worden verdeeld over heel Nederland, overal komen aanvragen vandaan. We zijn er heel druk mee.”

Door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

RIJSSEN – Het idee hiervoor is eigenlijk spontaan ontstaan. “In het verleden heb ik samen met anderen pakketjes gemaakt voor militairen gemaakt. Daar ken ik Jackhilline Dannenberg van. Zij vroeg of wij niet iets konden doen. Daarop kwam meteen het idee om mondkapjes te maken. Kort daarna sloot Gerdi Schippers zich hierbij aan. Aan de Esstraat 117 kunnen de pakketjes met materialen afgehaald worden. Dit kan op werkdagen van 10.00 tot 12.00 uur en tussen 18.00 tot 19.00 uur. Iedereen wordt verzocht om ook hierbij afstand te houden. Vervolgens kunnen mensen thuis aan de slag met het maken van mondkapjes. Wij zoeken vooral mensen die een lockmachine hebben en dat zijn er niet zoveel, dus dat is wel een dingetje. Daarnaast zijn meer naaisters van harte welkom. Aanmelden kan via mondkapjesnaaienrijssen@gmail.com. Na de eerste oproep ontplofte de berichtenbox van Facebook, vandaar dat wij nu dit mailadres hebben. Mailtjes beantwoordden wij tot 19.00 uur, anders zijn wij de hele avond bezig.”

Lakens

Voor het maken van de mondkapjes is het team Rijssen op zoek naar lakens. “Het beste zijn dikkere lakens, die je vaak in hotels tegenkomt. We begrijpen dat niet iedereen deze heeft, maar alles is welkom, zolang de lakens maar niet versleten zijn. Er mogen geen gaten en weeffouten inzitten, want het kost veel tijd om delen eruit te halen die niet geschikt zijn.” Inleveren kan doordeweeks van 10.00 tot 12.00 uur en van 18.00 tot 19.00 uur bij de Esstraat 117.

“Al met al is het een intensief karweitje, vandaar dat wij alle hulp kunnen gebruiken. Met team Rijssen vallen we onder het landelijke initiatief. Ik weet dat er in Holten ook een team is, dat nog in de opstartfase zit.”

Materialen inleveren

“Bij bovengenoemd adres staat buiten een bak met deksel waar de mondkapjes ingeleverd kunnen worden. Het liefst schoon gewassen en gestreken, want deze worden meteen ingepakt in zakjes en verstuurd naar adressen in heel Nederland."

Overal komen aanvragen vandaan. "We zijn er ontzettend druk mee, maar hopen dat al deze mondkapjes niet uiteindelijk niet nodig zullen zijn. Wat er uiteindelijk overblijft gaat naar ziekenhuizen in derde wereldlanden. Onze hoop is dat ze er een heleboel krijgen.”

Voor het laatste nieuws rondom deze actie kan men lid worden van de Facebookgroep Mondkapjes naaien-team Rijssen.

Meer berichten