Ouderen, maar ook anderen met behoefte aan een sociaal praatje kunnen bellen met Belmaatje.
Ouderen, maar ook anderen met behoefte aan een sociaal praatje kunnen bellen met Belmaatje. (Foto: Belmaatje)
Coronavirus

Belmaatje biedt een luisterend oor

Het coronavirus beheerst ons dagelijks leven. Scholen zitten dicht, verpleeghuizen laten geen bezoek meer binnen, mensen brengen veel meer tijd thuis door en ouderen kunnen niet naar buiten. Het openbare leven ligt grotendeels stil de economie krijgt een enorme dreun. Belmaatje luistert.

Door Leo Polhuys

HOLTEN/ RIJSSEN - Het gaat om een initiatief van Viavie Welzijn in de gemeente Rijssen - Holten. Belmaatje komt voort uit de bestaande telefooncirkel van de welzijnsorganisatie, zo legt Hannie Nijkamp van Viavie Welzijn uit. ''We hebben deze cirkel opgetuigd met een aantal extra vrijwilligers. Het totaal aantal vrijwilligers dat een luisterend oor biedt, ligt nu op twintig.'' Belmaatje is er voor mensen die niet uit huis kunnen of mogen, of voor mensen die geen bezoek (mogen) ontvangen. Hannie Nijkamp: ''In de praktijk gaat het dan meestal om ouderen, maar dat hoeft niet per se. Ook jongeren kunnen te maken hebben met een gebrek aan sociale contacten en ook zij kunnen een beroep doen op onze telefoondienst. Mensen die gebeld worden, kunnen hun zorgen uiten over het coronavirus, maar ze kunnen ook andere dingen delen met onze vrijwilligers. Het hoeft ook niet altijd om zorgen te gaan; ook leuke dingen kunnen worden gedeeld, of iets gezelligs dat men in het dagelijks leven heeft meegemaakt. het gaat erom dat mensen hun verhaal kwijt kunnen.''

Mensen die graag gebeld willen worden, kunnen de telefoondienst zelf benaderen, maar dat gebeurt volgens Hannie Nijkamp niet zo snel. ''Ik denk niet dat mensen er zo snel voor uitkomen dat ze wel eens een praatje kunnen gebruiken. Daarom kan familie of kennissen namen doorgeven van mensen die voor een telefoontje in aanmerking komen. Als het eerste contact wordt gelegd, kan degene die gebeld wordt, zelf met een vrijwilliger een tijdstip afspreken waarop hij of zij gebeld kan worden. Dat kan 's avonds zijn, maar ook 's ochtends. Het contact kan dagelijks plaatsvinden, waarbij de vrijwilligers ook een belangrijke signaalfunctie hebben." Zo komen ze er tijdens het bellen bijvoorbeeld achter dat iemand best een boodschappenhulp kan gebruiken.Daar kan dan actie op worden ondernomen. Vrijwilligers hoeven volgens Hannie Nijkamp niet aan speciale voorwaarden te voldoen .''Man of vrouw of je leeftijd maakt niet uit. Maar je moet natuurlijk wel bereid zijn om naar een ander te luisteren.'' Op dit moment zijn er tussen de tien en twintig personen die door een vrijwilligers gebeld worden. Volgens Hannie Nijkamp kan dit aantal nog wel even doorgroeien, evenals het aantal vrijwilligers.

Opgave voor Belmaatje

Belmaatje is bedoeld voor inwoners van de gehele gemeente Rijssen - Holten. Voor meer informatie over Belmaatje en/of opgave kan gebeld worden met telefoonnummer 0548-362755, maandag tot en met vrijdag 08.30-12.00 uur)

Meer berichten