Avondmarkt in de regen, een van de schilderijen van Harry te Lintelo die via de Interactieve Kunst Galerie weer te zien zijn in het Rijssens Museum. (Foto: Arjan te Lintelo)
Avondmarkt in de regen, een van de schilderijen van Harry te Lintelo die via de Interactieve Kunst Galerie weer te zien zijn in het Rijssens Museum. (Foto: Arjan te Lintelo) (Foto: Arjan te Lintelo)

Kunst van Te Lintelo in museum

Een groot deel van het oeuvre van de bekende Rijssense kunstschilder Harry te Lintelo (1922 – 2009) is op bijzondere wijze bijeengebracht én te zien in het Rijssens Museum. Zodra de omstandigheden het toelaten, kan het publiek weer genieten van het werk van deze Rijssense beeldend kunstenaar.

Door Rijssens Museum

RIJSSEN – In het Rijssens Museum was tot op heden één originele schilderij van Te Lintelo te zien. “Die hangt in het trappenhuis van het kasteel,” zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. “Ik heb Te Lintelo zelf uitgebreid gesproken in 2007. Samen met Gerard Voortman heb ik hem geïnterviewd voor weekblad de Roskam in zijn atelier aan de Oosterhofweg. Dat was een gesprek dat indruk heeft gemaakt,” aldus Dannenberg. “Zijn gezondheid was toen al niet zo best meer, maar we zijn met ons drieën naar de zolder geklommen en zittend tussen de schilderijen, verftubes én met zijn onafscheidelijke sigaret, vertelde hij ons over zijn leven en wat hem heeft bewogen om aan kunst te doen.”

De katholieke Te Lintelo was een veelzijdig man. “Hij maakte bijvoorbeeld ook beelden: een madonna met kind, maar ook “Hun laatste gang”, een klein maar hartverscheurend beeld van Izak Heijman met zijn dochter, de oudste joodse inwoner die uit Rijssen werd afgevoerd in de Tweede Wereldoorlog.” Te Lintelo deed niet alleen aan beeldende kunst, maar maakte ook gedichten. “Hij droeg destijds heel gevoelvol enkele fragmenten voor van het scheppingsverhaal in het Rijssens dialect. Zeer goed getroffen,” aldus Dannenberg.

Na het overlijden van Te Lintelo in 2009 werd een groot deel van zijn oeuvre verkocht in een openbare veiling bij Holbein op het Rijssense industrieterrein. “Het Rijssens Museum heeft indertijd geen contact gehad met de nabestaanden van Te Lintelo. Achteraf gezien is dat uitzonderlijk jammer, maar het heeft geen zin om daar over na te dieselen,” zegt Dannenberg. “Wat we wél hebben gedaan is onderzoeken hoe we het werk van deze oer-Rijssense kunstenaar tóch weer zichtbaar kunnen maken voor ons publiek, want dat lijkt ons op wonderlijke wijze toch te lukken.”

“Ik kwam in contact met Arjan te Lintelo, zoon van Harry. Arjan beschikte over een dvd met foto’s die destijds gebruikt zijn voor de veilingcatalogus: allemaal kleine fotootjes, zogenaamde thumbnails, niet bedoeld om het kunstwerk zo goed mogelijk uit te laten komen, maar om in de veilingcatalogus even een aanwijzing te geven om wat voor kunstwerk het ging. Omdat het piepkleine fotootjes zijn, is Arjan op zoek gegaan naar de originele opnamen, maar die zijn nergens meer te vinden. Ook niet bij het Twents Veilinghuis die destijds Holbein heeft overgenomen.”

Arjan te Lintelo heeft de opnames aan het Rijssens Museum gegeven. “Dan heb je tenminste nog iets,” zegt Dannenberg. “En ik ben ermee naar Dave Letink gegaan van Letink Design uit Enter. Die heeft zijn Willy Wortels erop losgelaten met de opdracht: maak het werk van Te Lintelo toonbaar voor het publiek. Met een mooie financiële injectie van de Cultuur Adviesraad Rijssen-Holten heeft dat geresulteerd in een zogenaamde Interactieve Kunst Galerie: een vernuftige machine die van die piepkleine foto’s op een groot scherm hele mooie beelden maakt. We kijken met spanning uit naar het moment dat we ons museum weer mogen openen."

Website Rijssens Museum

De laatste informatie over ontwikkelingen rond de openingstijden in verband met het coronavirus is te vinden op de website van het Rijssens Museum www.rijssensmuseum.nl

Harry te Lintelo is een Rijssense kunstenaar die een bijzonder veelzijdig oeuvre heeft nagelaten. Er zijn oer-Rijssense taferelen bij. Maar ook allegorische kunstwerken met magische en surrealistische trekken. De kunstwerk in de Interactieve Kunst Galerie zijn per stroming en categorie gerangschikt én er is een uitgebreide biografie van Harry te Lintelo.

Meer berichten