Foto:

Speciale vlag Rijssen viert vrijheid te koop

Rijssen - Nog steeds zijn de geallieerden niet gearriveerd in Rijssen. Op 9 april 1945 om kwart over twaalf gaat op het gemeentehuis de vlag naar buiten, even later gevolgd door die van de bewoners van pand nummer 25 in de Grotestraat. De laatste Duitsers zien nog kans weg te vluchten. Alles wat maar wielen heeft wordt gevorderd. Karretjes, fietsen en zelfs kinderwagens gebruikt men om de ransels in te vervoeren; wegwezen is hun enige gedachte.

Dan breekt het moment aan dat de Canadese bevrijders met hun lichte pantservoertuigen het Schild oprijden. Een enthousiaste bevolking dringt meteen om de bevrijders. Hevige emoties komen los en het „Oranje boven” is niet van de lucht. Vijf jaar onderdrukking, ontbering, leven als onderduiker te midden van razzia’s, dit alles gaat zich ontladen tijdens de intocht van de Canadezen. (Bron: www.digibron.nl )
In heel Rijssen gaat de vlag uit, we zijn bevrijd!

Dit jaar wilde men groots vieren dat Rijssen 75 jaar geleden werd bevrijd. Met hele mooie straatversiering. Gemaakt door en voor de inwoners van Rijssen.Gezien de omstandigheden is dat dit jaar helaas niet mogelijk. 

Men werd benaderd door een inwoner uit Rijssen met een geweldig idee. Graag geeft men hier gehoor aan.

Het is mogelijk om een speciale vlag te bestellen voor € 14,50 (bestellen kan tot 1 april, 15.00 uur). Mocht men meerdere vlaggen tegelijk willen bestellen, dan verzoekt men contact op te nemen met info@oranjeverenigingrijssen.nl.

Hoe mooi zou het zijn als iedereen gezamenlijk de vlag uithangt tot 4 mei? Om op 4 mei de Nederlandse vlag halfstok te hangen, samen te herdenken aan de mensen die voor ons gevochten hebben en die we verloren zijn. 

Daarna op 5 mei samen met heel Nederland de bevrijding te vieren door de vlag te laten wapperen. 

Men zorgt ervoor dat wanneer men de vlag besteld, deze veilig thuis bezorgd wordt.

Bestellen van de vlag

Meer berichten