Jan Noeverman
Jan Noeverman (Foto: )
Muskathjan

Loslaten

Muskathjan

Wat ziet het dagelijks leven er in een paar weken tijd anders uit. Ineens moet ik vanuit huis werken en mijn lessen aan de hogeschool online geven. Best lastig merk ik. Helemaal omdat we als gezin middenin een grote verbouwing zitten. We verblijven daarom als gezin in een chalet. Met zes personen, drie kleine slaapkamertjes en een woonkamer-keuken van zo’n 15 vierkante meter niet echt een ideale plek om vanuit “huis” te werken.

Ook in ons eigen huis is er geen geschikte werkplek te vinden. De verwarming is uit. De benedenverdieping is leeg. Alle slaapkamers boven hebben we gebruikt als opslag voor spullen van beneden. Vier weken geleden leek dat geen probleem. We zouden toch niet thuis wonen en slapen deze periode! Omdat ik deze week een aantal lessen online moest geven, heb ik daarvoor toch maar een tijdelijk werkplekje gecreëerd op een van de slaapkamers in ons eigen huis. In een koude slaapkamer de strijkplank iets lager gezet, laptop erop, een stoel ervoor en de webcam starten voor wat online lessen!

'Wat ziet het dagelijks leven er ineens anders uit

Zo zal ieder van ons zijn eigen uitdagingen kennen in deze bijzondere tijd. Ik merk dat de situatie mij onrustig maakt. Daarom ben ik deze week ook weer begonnen met hardlopen, na twee weken nauwelijks te hebben gelopen. Het hardlopen in de natuur zijn voor mij momenten van rust.

Tijdens het hardlopen ben ik de afgelopen maanden vaak in gedachten bij de vervolgde broeders en zusters in Noord-Korea. Het is ook een periode waarin ik al lopend in gesprek met God ben.

Tijdens verschillende trainingen deze week kwam steeds de tekst in mijn gedachten: “Wees stil en weet dat ik God ben”. Ik moest eerlijk gezegd thuis opzoeken waar deze tekst stond: in Psalm 46:11. “Wees stil”: in het Hebreeuws staat er “laat los” of “geef het op”. Het betekent dus: verzet je niet langer en geef het uit handen. En het Hebreeuwse woord voor “weet” betekent “(er)kennen”. De tekst gaat verder: “Geef het op en weet dat Ik God ben; Ik zal geroemd worden onder de heidenvolken, Ik zal geroemd worden op de aarde. De HEERE van de legermachten is met ons; de God van Jakob is voor ons een veilige vesting.”

Psalm 46 leert mij, elke dag opnieuw, te midden van alle onrust, dat God een toevlucht en kracht is, een hulp in benauwdheid. Zoals Augustinus het zei: “Onrustig is ons hart, totdat het rust vindt in U!” Het herinnert mij eraan dat ik het elke dag opnieuw nodig heb om Gods hart te zoeken, en Hem te roemen en erkennen voor wie Hij is. Een mooie invulling van de veertigdagentijd, op weg naar Pasen!

Jan Noeverman doet in oktober 2020 mee aan de Muskathlon in Zuid-Korea. In deze krant schrijft hij regelmatig over zijn voorbereidingen en de vervolgde christenen in Noord-Korea.

Meer berichten