RIJSSEN - In de industriekelder van het Rijssens Museum wordt de jutegeschiedenis nog beter zichtbaar gemaakt. (Foto: Irene Dangremond)
RIJSSEN - In de industriekelder van het Rijssens Museum wordt de jutegeschiedenis nog beter zichtbaar gemaakt. (Foto: Irene Dangremond) (Foto: Irene Dangremond)

Jute speerpunt Rijssens Museum

Het Rijssens Museum zit vanwege de corona-uitbraak dicht, maar de plannen voor de herinrichting van de industriekelder in het Tweede Bouwhuis krijgen steeds vastere vorm. De technische dienst van het museum verplaatste onlangs al de achterwand van de industriekelder. Hierdoor wordt de overblijvende bergruimte doelmatiger gebruikt en aan de voorkant ontstaat meer museale ruimte.

Rijssens Museum

RIJSSEN – In de kelder van het Tweede Bouwhuis, achter ’n Koffiehook ligt het accent op de bestaansmiddelen van de Rijssenaren door de eeuwen heen. Er is aandacht voor het agrarisch bedrijf, de turfstekerij, de steenbakkerijen en uiteraard de jute-industrie. Omdat de jute-industrie van Ter Horst zo’n grote plaats in Rijssen innam, is deze tak van de textielindustrie een van de speerpunten waarmee het Rijssens Museum zich onderscheidt van andere musea.

“Dat accent willen we ook heel graag laten uitkomen in de kelder van ons museum,” zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. “Er is in de kelder al een mooie opstelling van machines en voorwerpen te zien die een goed beeld geven van de jutefabricage. De aloude stoomfluit staat er en kan ook tot klinken gebracht worden. Maar we willen ook de ruimte het aanzien geven van een grote fabriekshal van Ter Horst die zo veel Rijssenaren zo vertrouwd is. Daarom hebben we de achterwand verplaatst en die krijgt over de volle breedte een foto in perspectief van een van de fabriekshallen van Ter Horst. We zijn naarstig op zoek naar de geschikte plaat die je het idee moet geven dat je zo de hal in kunt lopen.”

Overigens is aan de Rijssense bestaansmiddelen van weleer ook de Pelmolen onlosmakelijk verbonden. “Nu heeft Johan Zwoferink een geweldig mooi model van de Pelmolen gemaakt en die wil hij in ons museum neerzetten,” zegt Dannenberg. “Daar zijn we natuurlijk bijzonder blij mee. Hij heeft de Pelmolen tot in detail nagebouwd op een schaal van 1:30. Het is dus ook echt een fors model waaraan alles ook goed te zien is. Als de omstandigheden het toelaten, kunnen we onze kelder verder herinrichten en komt er naast de maquette van de veldoven een geschikte ruimte vrij waar de molen kan staan.”

De komst van het schaalmodel naar het Rijssens Museum komt op een prima moment. “We zijn al een tijd bezig ons voor te bereiden op het zogenaamde Reggeproject voor het basisonderwijs. Daarin trekken we samen op met het Leemspoor, de Enterse Zomp en de Pelmolen. Als leerlingen hier komen, kunnen we hen vertellen hoe de Rijssenaren vroeger aan de kost kwamen en dan is het mooi dat je ook het model van de Pelmolen kunt zien en uitleggen over wat voor een unieke molen we in Rijssen nog altijd beschikken. Als de leerlingen dan zelf de Pelmolen bezoeken en er doorheen lopen, dan zien ze in het echt waarover bij ons in het klein al verteld is.” Het zal nog wel even puzzelen worden om alles op de meest geschikte plek te krijgen, omdat de kelder achter ’n Koffiehook ook regelmatig gebruikt wordt om extra publiek een plaats te geven. “Maar we hebben handige mensen in dienst en met elkaar komen we daar zeker uit,” aldus Dannenberg.

Op dit moment is nog niets te zeggen over de toekomst. "De gezondheid van onze vrijwilligers en publiek is nu van groter belang," aldus Dannenberg.

Website Rijssens Museum

Het laatste nieuws over het Rijssens Museum, Brandweermuseum en het al dan niet doorgaan van activiteiten is te vinden op de museumwebsite www.rijssensmuseum.nl

Coronavirus

In verband met het coronavirus zijn alle beedpresentatieavonden over Rijssen en 75 jaar Bevrijding geannuleerd. Zodra de omstandigheden het toelaten zullen nieuwe data worden gezocht. Ook de bevrijdingswandelingen door het Stadsgidsengilde zijn geannuleerd. Intern wordt gezocht of hier op termijn een mouw aan gepast kan worden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden