Jan Noeverman
Jan Noeverman (Foto: )
Muskathjan

(On)zekerheid

Vorige week maandag was in Veenendaal de zogenaamde uitzwaaiavond van de Muskathlon. Voor ons als deelnemers aan de Muskathlon Zuid-Korea kreeg de avond een iets andere invulling. Wij hoorden deze avond dat later in de week besloten zou worden of de reis naar Zuid-Korea door zou gaan. Vrijdagmiddag om 17:00u kregen we het bericht: de Muskathlon naar Zuid-Korea gaat niet door.

Er bestaat een reëel risico op besmetting met het coronavirus in Zuid-Korea. Maandagavond bleek dat verschillende deelnemers in onze groep (ernstig) zieke personen in hun omgeving hebben. Besmetting met het coronavirus, of langdurige afwezigheid door een eventuele periode van quarantaine, zou van deze deelnemers een heel groot offer vragen. De voornaamste reden voor annulering is echter dat het openbare leven in Zuid-Korea door het coronavirus vrijwel geheel tot stilstand is gekomen. We kunnen daardoor niet langer goed ontvangen worden door de christenen in Zuid-Korea. Scholen, winkels en overige openbare instellingen zijn gesloten. Zuid-Koreanen vermijden fysieke contacten zoveel mogelijk vanwege besmettingsgevaar. De situatie in Zuid-Korea verslechtert nog altijd. De verwachting is dat dit niet binnen een paar weken zal veranderen.

Op dit moment is nog niet bekend of er een alternatief georganiseerd gaat worden. We zijn als deelnemers uitgenodigd voor een avond op 13 maart om met elkaar door te praten over de ontstane situatie.

Natuurlijk is dit een grote teleurstelling. Gelukkig betalen wij als deelnemers aan de Muskathlon de reis- en verblijfkosten zelf. Ik zou het niet prettig vinden dat het annuleren van de reis zou betekenen dat een deel van het geworven geld voor niets gegeven zou zijn. Nu dat alleen om mijn eigen geld gaat, voelt dat anders. Het geld dat geworven is, zal gebruikt blijven worden voor hulp aan vervolgde christenen. Daarin is niets veranderd. Ook het werk van Open Doors, in Noord-Korea en in andere landen, gaat onveranderd door! Hoewel de reis zelf nu niet doorgaat, blijf ik mij de komende periode dan ook inzetten voor Open Doors. Vorige week heb ik een presentatie gegeven in de drie groepen acht van de Julianaschool in Rijssen. Op 23 maart gaan de kinderen van groep acht een sponsorloop doen voor Open Doors. Verder heb ik een pepermuntactie gestart: u kunt King pepermunt kopen voor € 3,00 per pakje met vijf pepermuntrollen. Bestellingen kunt u doorgeven via muskathjan@gmail.com, met vermelding van uw naam en adres. De pepermuntjes worden dan bij u bezorgd in de week direct na de sponsorloop, dus vanaf 24 maart.

Juist in deze omstandigheden mag ik, net als de vervolgde kerk, vertrouwen op de HEERE God. Bij alle onzekerheid om ons heen, blijft de zekerheid waar Paulus over schrijft in Romeinen 8: “Want ik ben ervan verzekerd dat noch dood, noch leven, noch engelen, noch overheden, noch krachten, noch tegenwoordige, noch toekomstige dingen, noch hoogte, noch diepte, noch enig ander schepsel ons zal kunnen scheiden van de liefde van God in Christus Jezus, onze Heere.”

Jan Noeverman doet in april 2020 mee aan de Muskathlon in Zuid-Korea. In deze krant schrijft hij regelmatig over zijn voorbereidingen en de vervolgde christenen in Noord-Korea. 

Muskathjan

Meer berichten