De werkgroep Beeldpresentaties van het Rijssens Museum met van links naar rechts Johan Koster, Gerrit ten Wolthuis, Jan van de Maat, André van den Houten, Gerhard Baan en Johan Kettelarij. (Foto: Jan Joost)
De werkgroep Beeldpresentaties van het Rijssens Museum met van links naar rechts Johan Koster, Gerrit ten Wolthuis, Jan van de Maat, André van den Houten, Gerhard Baan en Johan Kettelarij. (Foto: Jan Joost) (Foto: Jan Joost)
Rijssens Museum

Beeldpresentaties Bevrijding succesvol

De beeldpresentatieavonden over Rijssen en de Bevrijding zijn een groot succes. Van de vijf geplande avonden zijn intussen al vier avonden in ijltempo volgeboekt. Maandagavond 6 april is de enige avond in de eerste serie van vijf waar nog plaats is.

Rijssens Museum

RIJSSEN – De werkgroep beeldpresentaties van het Rijssens Museum beraadt zich nu op een tweede serie beeldpresentatieavonden. “Maar de snelheid waarmee de avonden vollopen is bijna niet bij te benen,” zegt Gerhard Baan van de werkgroep. “Zodra er weer een bericht in de krant staat of op social media, schrijven mensen in op die data die intussen dan vaak alweer vol zijn. Het beste is de website van het museum goed in de gaten te houden, want daarop wordt dagelijks bijgehouden welke avonden nog vrij zijn.”
De beeldpresentatieavonden worden gehouden in 'n Koffiehook van het Brandweermuseum in het Tweede Bouwhuis links op het kasteelterrein. De maandagavonden 9 maart, 16 maart, de dinsdagavonden 24 maart en 31 maart waren in zeer korte tijd vol. Maandagavond 6 april zijn nog enkele plaatsen over. Inloop steeds vanaf 19.00 uur. De beeldpresentatie begint om 19.30 uur. Entree 5 euro en dan is twee keer koffie of thee met iets erbij gratis. Donateurs van het Rijssens Museum of wie donateur wordt betalen 3 euro, evenals museumkaarthouders.

Aanmelden

In verband met het beperkte aantal plaatsen, is aanmelden verplicht. Dat kan aan de balie van het museum, Kasteellaan 1B. Het museum is open van dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 17 uur en op zaterdag van 13 tot 17 uur. Tijdens de openingsuren kunnen mensen zich ook telefonisch aanmelden op nummer 0548 514261 of per e-mail op info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van BEVRIJDING én de gewenste datum.

Bewegend beeld

De werkgroep Beeldpresentaties bestaat uit Johan Koster, Gerrit ten Wolthuis, Jan van de Maat, André van den Houten, Gerhard Baan en Johan Kettelarij. Zij hebben anderhalf uur beeldmateriaal verzameld dat in twee gedeeltes vertoond wordt met een pauze ertussen. Historisch bewegend beeld en foto's zijn gecombineerd tot een boeiende presentatie. De presentatie over Rijssen en de Bevrijding borduurt voort op de succesvolle avonden die deze museumwerkgroep in het verleden organiseerde over onder andere de Heka en Omefa. De technische inbreng van Johan Koster en Johan Kettelarij geven steeds meer mogelijkheden voor het vertonen van filmfragmenten en de ondersteuning met geluid.

Tijdsbeeld

Er is veel historisch beeldmateriaal te zien. Gerhard Baan legt uit dat de beeldpresentatie begint bij de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. "Daarna komt de mobilisatie, de Duitse inval in de meidagen van '40 en de oorlog zelf. Na de pauze gaan we door met de Joden in Rijssen, de bevrijding en de navolgende bevrijdingsfeesten," aldus Baan. "Zo schetsen we een mooi tijdsbeeld, waaraan ook de jongere generaties iets hebben en waarin ook plaatsgenoten te herkennen zijn."
De presentatie is zo gemaakt dat op bepaalde momenten de vertoning kan worden gestopt om tekst en uitleg te geven of bij personen en situaties wat langer stil te staan.

Vrije data op de website

Raadpleeg de website van het Rijssens Museum voor de juiste data. Aanmelden kan op info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van BEVRIJDING met de gewenste datum.

Naast de beeldpresentaties is door het hele museum de tijdelijke expositie 75 jaar Vrijheid te zien met kunstwerken van leerlingen uit het Rijssense voortgezet onderwijs en Rijssense vrijetijdskunstenaars. De leerlingen en kunstenaars met hun familie hebben vrije toegang tot de expositie die nog tot en met 30 mei te zien is in het Rijssens Museum.

Meer berichten