Jan Noeverman
Jan Noeverman (Foto: )
Muskathjan

Coronavirus

De laatste weken verschijnen er steeds meer nieuwsberichten over de verspreiding van het coronavirus. Het virus kwam halverwege december voor het eerst in China voor. In China zijn meer dan 80.000 mensen besmet met het virus en bijna 3.000 mensen aan het virus overleden.

Vorige week werd duidelijk dat het virus op steeds meer plekken ontdekt wordt, ook in Europa. In Noord-Italië, Duitsland, Denemarken en Frankrijk is het virus inmiddels bij verschillende mensen vastgesteld. Op het moment dat ik dit stukje schrijf (donderdagavond) is ook in Nederland voor het eerst sprake van een besmettingsgeval. Een man in Tilburg die eerder in Noord-Italië was blijkt besmet te zijn met het virus.

Ook in Zuid-Korea verspreidt het virus zich. Na China is Zuid-Korea inmiddels het land met de meeste besmettingen. De vraag is dan ook of de Muskathlon naar Zuid-Korea eind april nog wel door kan gaan. Via het Ministerie van Buitenlandse Zaken volg ik nauwkeurig het nieuws rondom het coronavirus in Zuid-Korea. Juist vandaag (op het moment dat ik dit schrijf) heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Zuid-Korea gewijzigd. Er mag nog steeds naar het land gereisd worden, maar er zijn wel veiligheidsrisico’s. Vanuit de Muskathlonorganisatie hebben we inmiddels bericht gekregen dat de medische staf de situatie nauwkeurig volgt. Het is afwachten hoe de situatie zich de komende dagen en weken ontwikkelt. Ik leg het biddend in Gods hand.

Natuurlijk zou het een teleurstelling zijn als de Muskathlon niet door zou gaan. Maar de voorbereiding, de aandacht voor de vervolgde kerk, en de fondsen die zijn geworven zijn hoe dan ook niet voor niets geweest. Veel spannender en relevanter is de vraag of het coronavirus zich ook verspreidt in Noord-Korea en in gebieden van China waar veel Noord-Koreaanse vluchtelingen verblijven. Veel van deze mensen leven in armoede en in erbarmelijke omstandigheden. In deze omgeving is het coronavirus veel gevaarlijker en dodelijker dan in Europa. Noord-Korea heeft de grenzen vrijwel direct na de uitbraak in China helemaal gesloten. Ook zijn strenge maatregelen genomen om een uitbraak van het coronavirus te voorkomen. Het Rode Kruis heeft vorige week al wel toestemming van de Verenigde Naties gekregen om naar Noord-Korea te gaan. Vanwege sancties tegen Noord-Korea is het normaal voor hulpverleners verboden het land binnen te gaan. Voor het Rode Kruis is een uitzondering gemaakt. Er is volgens het Rode Kruis dringend behoefte aan beschermende kleding en testkits in Noord-Korea.

Het is belangrijk om juist in deze omstandigheden te blijven bidden voor de Noord-Koreanen, Zuid-Koreanen en Chinezen. Juist ook voor hen die niet alleen vanwege hun geloof bedreigd worden of gevangen zitten, maar nu ook extra kwetsbaar zijn door de dreiging van het coronavirus. Bidt u mee?

Jan Noeverman doet in april 2020 mee aan de Muskathlon in Zuid-Korea. In deze krant schrijft hij regelmatig over zijn voorbereidingen en de vervolgde christenen in Noord-Korea.

Meer berichten