Jan Noeverman
Jan Noeverman (Foto: )
Sport

(Dieren)welzijn

De voorbereiding op de Muskathlon is intensief. Ik merk dat ik bij allerlei alledaagse dingen in deze periode vaak automatisch denk aan de vervolgde kerk en de Muskathlon.

Zo bezocht ik de afgelopen weken met mijn zoon uit groep acht verschillende open dagen en informatieavonden op scholen in verband met de naderende schoolkeuze. Tijdens een van de presentaties op een school kwam ook de uitspraak langs die - waarschijnlijk ten onrechte - toegeschreven wordt aan Pippi Langkous: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”

In gesprekken over de Muskathlon vragen veel mensen mij of ik opzie tegen de 63 kilometer die ik wil gaan hardlopen. Ik moet dan vaak denken aan deze uitspraak. Niet omdat ik dit het juiste antwoord vind, maar wel omdat ik merk dat ik er niet echt tegen opzie. Omdat ik het nooit eerder gedaan heb, weet ik ook niet goed hoe mijn lichaam gaat reageren op zoveel uren hardlopen. Ik vertrouw erop dat de HEERE God mij de kracht en gezondheid geeft om deze afstand eind april te voltooien. Intussen kan ik zelf niet veel meer doen dan trainen en ook alle voorbereidingen in gebed bij God brengen.

Op een andere school waren verschillende dieren aanwezig, van geiten, hamsters, ratten en muizen tot slangen. Op posters aan de muur hadden leerlingen uitgelegd wat belangrijke aspecten zijn voor de juiste verzorging van deze dieren. Op verschillende van die posters werd verwezen naar de vijf vrijheden van het Britse Farm Animal Welfare Council (FAWC, 1993) als uitgangspunt voor dierenwelzijn. Deze vijf vrijheden worden wereldwijd gebruikt als criteria voor dierenwelzijn. De vijf vrijheden die bijdragen aan dierenwelzijn zijn:

1. vrijheid van honger, dorst en onjuiste voeding, door te zorgen dat dieren altijd toegang hebben tot vers drinkwater en de juiste voedingsmiddelen;
2. vrijheid van onbehaaglijkheid, door dieren te laten verblijven in een verblijfplaats die voldoende mogelijkheden om te rusten biedt en voldoende beschutting en bescherming tegen zowel warmte als kou;
3. vrijheid van pijn, verwonding of ziekte, door allereerst te voorkomen dat dieren ziek worden of gewond raken, en als dat onverwachts toch gebeurt te zorgen voor snelle en juiste behandeling;
4. vrijheid van angst en chronische stress, door te voorkomen dat dieren voortdurend in stressvolle omstandigheden leven;
5. vrijheid om natuurlijk, soortspecifiek gedrag te vertonen, door te zorgen voor voldoende ruimte, goede verblijfplaatsen en voldoende gezelschap van soortgenoten.

Waar wij ons in onze westerse maatschappij steeds vaker druk maken over dierenwelzijn, moest ik denken aan die miljoenen mensen wereldwijd voor wie vergelijkbare vrijheden zwaar onder druk staan. Vaak kunnen zij zelf hun stem en hulpvraag niet laten horen. Anderen moeten dat voor hen doen en opkomen voor hun welzijn. U kunt meehelpen. Onder andere door deze week geld te geven tijdens de huis-aan-huiscollecte voor Open Doors in Rijssen-Holten.

Jan Noeverman doet in april mee aan de Muskathlon in Zuid-Korea. In deze krant schrijft hij regelmatig over zijn voorbereidingen en de vervolgde christenen in Noord-Korea. 

Meer berichten