Stolpersteine poetsen is een belangrijk programma onderdeel van 75 jaar herdenking bevrijding in Hotten.
Stolpersteine poetsen is een belangrijk programma onderdeel van 75 jaar herdenking bevrijding in Hotten. (Foto: P.r.)

Uitgebreide herdenking bevrijding

Een lezing over oorlog en vrede, het poetsen van Stolpersteine, voertuigen van Keep Them Rolling op de Smidsbelt en een troubadour op dit centrale dorpsplein, die al zingend langs de terrassen gaat. Dat zijn enkele hoogtepunten uit het programma rondom de herdenking van 75 jaar bevrijding in Holten, op 8 april.

Door Leo Polhuys

HOLTEN - Voorzitter Marc Fraser van de Stichting Viering Nationale Feestdagen (SVNF) is blij met het uitgebreide programma, dat is opgezet in samenwerking met de Oudheidkamer Hoolt'n. ''Het is belangrijk dat de aandacht voor de oorlog en de bevrijding blijft bestaan. Ik merk dat de oorlog en alles wat er mee te maken heeft, nog steeds enorm leeft in Holten en omgeving. Dat komt misschien ook doordat er rondom de herdenking van de nationale bevrijding op 5 mei door de jaren heen veel Holtenaren zijn geweest die veteranen in huis hadden.'' Bij de herdenkingsactiviteiten wordt ook de jeugd van de vier Holtense basisscholen betrokken. Fraser: ''Voor hen is de oorlog iets van lang geleden. Daarom zijn we extra blij met de deelname van de scholen. De leerlingen zullen op 8 april luisteren naar de lezing over oorlog en vrede in de Oudheidkamer, waar ook een tentoonstelling over dit onderwerp wordt gehouden. Bovendien krijgen alle scholen een cadeautje aangeboden. Wat dat precies wordt, is nog niet bekend.'' Elk jaar krijgt een school een specifieke taak toebedeeld. Dit jaar is dat De Regenboog. Leerlingen helpen dit jaar actief mee aan het poetsen van de Stolpersteine. Deze herinneren aan plekken waar in de oorlog Joden zijn afgevoerd.''

Vrijheidsbus

Fraser is sinds enkele jaren actief betrokken bij zowel SVNF als de Oudheidkamer. Hij zet zich in vanwege zijn persoonlijke interesse en achtergrond. Blij is Fraser ook met de uitzending van het RTV Oost radioprogramma De Lunch vanaf de Smidsbelt, de live televisieshow 's middags en de vrijheidstour/ Express van RTV Oost 's avonds, in het kader van de tocht die de vrijheidsbus van de omroep door onze provincie maakt. De deelname van RTV Oost is dit jaar nieuw. Fraser denkt dat ook de oude legervoertuigen van Keep Them Rolling, 's middags, veel belangstelling zullen trekken. Keep Them Rolling zal later in de middag vanaf de Smidsbelt een tocht maken naar de Canadese begraafplaats voor een korte herdenking. Dat gebeurt samen met de fietsgroep van ongeveer twintig leden, die op 8 april weer in Holten aankomt na een fietstocht vanuit Normandie.. In deze Franse streek landden de geallieerden in 1944 om van daaruit Europa te bevrijden. Fraser: ''Ook deze fietsers tonen maar weer eens aan hoe groot de betrokkenheid van Holtenaren is als het om de Tweede Wereldoorlog gaat.'' Aan het begin van de avond staat nog de ongeveer anderhalf uur durende bevrijdingswandeling gepland, die leidt langs een aantal plekken die verwijzen naar de oorlog. Dit is eveneens een nieuw programma-onderdeel.

Meer berichten