Het Roefelcomité: Nico van Rijk, Ellen Borgo, Linda Baan en Patricia van Erven van ViaVie Welzijn. (Foto: Van Gaalen Media)
Het Roefelcomité: Nico van Rijk, Ellen Borgo, Linda Baan en Patricia van Erven van ViaVie Welzijn. (Foto: Van Gaalen Media) (Foto: Jolien_van_Gaalen / Van Gaalen Media)

Eerste Roefeldag in Rijssen

"Het was even spannend of we dit zouden doorzetten vanwege het aantal bedrijven dat zich heeft aangemeld", vertelt Patricia van Erven van ViaVie Welzijn. "Maar het gaat door: op 22 april vindt de eerste editie van de Roefeldag Rijssen plaats."

Door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

RIJSSEN – "In Holten bestaat de Roefeldag al ruim twintig jaar onder de vlag van ViaVie Welzijn. Een paar jaar geleden heeft een particulier iemand het initiatief genomen om de Roefeldag ook in Rijssen op te starten. Dat is toen niet gelukt. Wel hebben we gemerkt dat er animo voor is: bedrijven en de doelgroep hebben er behoefte aan. Er waren ook Rijssense kinderen bij de Roefeldag in Holten. Daarop hebben we besloten om de Roefeldag ook in Rijssen op touw zetten. We hebben een oproep gedaan voor vrijwilligers en vervolgens hebben Linda Baan, Nico van Rijk en Ellen Borgo zich aangemeld."

De drie vrijwilligers hebben allemaal een andere reden om mee te helpen. Linda: "Als kind heb ik meegedaan aan de Roefeldag, dat werd toen nog gedaan door Jantje Beton. Ik heb een kijkje genomen bij de Rabobank Rijssen en dat vond ik heel leuk. Nu werk ik in de financiële dienstverlening."

Nico werkt in het hbo-onderwijs, hij brengt onder meer bedrijven en scholen samen. "Studenten krijgen de theorie op school en brengen dit in de praktijk bij de bedrijven. Dat heb ik 25 jaar gedaan. In het verleden heb ik met veel bedrijven in de regio te maken gehad. Die contacten heb ik nog steeds. Vandaar dat er nu ook een installatiebedrijf bij zit", zegt hij lachend.

Ellen is actief als vrijwilliger op een basisschool. "Ik merk dat kinderen het vaak hebben over wat zij willen worden. Dat is één van de redenen waarom het goed is om te kijken wat je hier in de regio kunt worden en wat je wil."

Genoeg te bieden

Nico: "Het doel is om aan kinderen te laten zien welke bedrijven hier in de regio zitten. Leerlingen weten dan welke beroepen hier mogelijk zijn op de verschillende niveaus. Op deze manier kunnen zij erachter komen wat ze leuk vinden, wil ik met handen of met hoofd werken? Dit kan helpen bij de studiekeuze." Linda voegt toe: "Kinderen moeten al jong een keuze voor een bepaalde richting. Wij hopen hen hiermee een beetje te helpen."

"We hebben het gezien bij BBTY (Bring Back The Youth, red.) van de gemeente Rijssen-Holten: de jeugd gaat hier weg om ergens anders te studeren en komen vaak niet terug", aldus Patricia. "Met BBTY wordt geprobeerd om jongeren terug te laten komen naar de gemeente. Tijdens de Roefeldag maken leerlingen van groep 8 kennis met bedrijven en met wat Rijssen te bieden heeft qua mogelijke beroepen. En bedrijven kunnen laten zien wat ze te bieden hebben." Nico: "De jeugd gaat weg uit deze regio om te studeren, vaak in het midden van het land. Vervolgens blijven ze daar ook, terwijl deze regio genoeg te bieden heeft."

Kijkje achter de schermen

Het was wel lastig om bedrijven direct enthousiast te krijgen, meldt Nico. "De Roefeldag is nog onbekend in Rijssen. En onbekend maakt onbemind", zegt Linda. "In Rijssen zijn er ook al techniekdagen en dat kost bedrijven veel tijd. Maar wij vragen twee uurtjes tijd van een bedrijf", vertelt Patricia. "Zij kunnen bijvoorbeeld twee keer een rondleiding van drie kwartier geven. Als het bedrijf dit een beetje mooi aankleedt, een medewerker kan vinden die affiniteit heeft met kinderen en het mooi kan vertellen, is dat ook prima. Zo krijgen de leerlingen een kijkje achter de schermen en kunnen zien wat het werk precies inhoudt. De groepen komen om 15.00 en 16.00 uur bij het bedrijf. Het zou leuk zijn als de kinderen even de tijd krijgen om daadwerkelijk iets te doen, bijvoorbeeld dat zij bij een fietsenmaker een band kunnen plakken. Het gaat ook om doen en ervaren." Bedrijven kunnen zich tot 28 februari aanmelden via de website. Inmiddels hebben uiteenlopende bedrijven zich al aangemeld: Thuisin Rijssen B.V. / Gerald Janssen B.V., Velten Groep, Pouw Rijssen, Ami Kappers, Bim4All, Brandweer Rijssen, De Sterkerij, Gamma Rijssen, Radio 350, Van Losser Installaties B.V. Rijssen en Webo Uitvinders in de Timmerindustrie. "Als bedrijven eerst meer informatie willen, kan dat natuurlijk ook, daarvoor mogen ze gerust contact opnemen."

Stukje groter

"We verwachten dat we bij deze eerste editie 100 kinderen kunnen plaatsen", aldus Patricia. "Voor nu richten we ons op leerlingen uit groep 8 en bieden hen de kans om kennismaken met diverse beroepen. Zij gaan immers volgend jaar naar het voortgezet onderwijs. Dit jaar wordt het nog niet heel groot. We gaan voor een positieve en leuke ervaring voor deelnemers en bedrijven, zodat de Roefeldag Rijssen in de toekomst kan groeien. Dat geldt voor het aantal vrijwilligers, het aantal deelnemers en het aantal bedrijven. Ieder jaar hopen we een stukje groter te worden. Hopelijk moeten we in de toekomst bedrijven afwijzen omdat er al te veel zijn. "

"We zoeken voor deze editie nog wel meer vrijwilligers", zegt Ellen. "Het kan ook iets kleins zijn, als het bijhouden van de Facebookpagina. Vele handen maken licht werk." Ook vrijwilligers kunnen zich aanmelden via de site.

Aanmelden

Kinderen kunnen zich aanmelden vanaf maandag 16 maart tot vrijdag 27 maart, ook via de website. "Via de basisscholen in Rijssen wordt er ook aandacht voor gevraagd", zegt Ellen. "Maar vol is vol, er is geen wachtlijst. Daarom is het belangrijk dat bedrijven zich aanmelden. Hoe meer bedrijven, hoe meer kinderen wij kunnen plaatsen."

Kijk voor meer informatie en het laatste nieuws op

www.roefeldag-rijssen.nl

Meer berichten