Margot van Markwijk (links) en Marion van Aken zijn benieuwd hoe de eerste Tassenbeurs zal verlopen.
Margot van Markwijk (links) en Marion van Aken zijn benieuwd hoe de eerste Tassenbeurs zal verlopen. (Foto: P.r.)

Tassenbeurs Kulturhus Holten

Een tas is niet alleen maar een gebruiksvoorwerp waarin je spullen meeneemt voor onderweg of naar je werk, maar kan ook veel vertellen over de eigenaar. Op 17 april wordt in Kulturhus Holten de eerste Holtense Handtassenbeurs gehouden. De opbrengst komt ten goede aan de Kunstenmakerstrofee.

Door Leo Polhuys

HOLTEN - Marion van Aken en Margot van Markwijk, zijn samen met de andere bestuursleden van Stichting Kunst en Cultuur Holten al maanden bezig om de beurs en de daarmee gepaard gaande Ladies Night voor te bereiden. Marion: ''Tijdens de veiling kun je een leuke tas scoren, een exemplaar dat helemaal bij jou past. Een tas heeft vaak een hele geschiedenis, achter de rug en kan een heel verhaal vertellen. Zo heb ik bijvoorbeeld nog een tas van mijn oma. En als ik die zie, zie ik in gedachten ook weer mijn grootmoeder.'' Margot: ''Veel mensen hebben, net als ik, hun schooltas in hun tienerjaren 'gepersonaliseerd' bijvoorbeeld met teksten van popliedjes.'' Hoewel beurs en Ladies Night ook toegankelijk zijn voor mannen, verwachten Marion en Margot vooral vrouwelijk publiek.

Trofee

De opbrengst is bestemd voor de Kunstenmakerstrofee, sinds het seizoen 2017/2018 een activiteit van Stichting Kunst en Cultuur Holten in samenwerking met de vier Holtense basisscholen. Marion en Margot: ''De boven- en onderbouwgroepen van de scholen maken afwisselend een kunstwerk naar aanleiding van een bepaald thema. Een speciale jury beoordeelt de kunstwerken en de winnende groep krijgt de trofee, die op de school blijft en is gemaakt door de Holtense kunstenares Sophia de Vries. De winnende kunstwerken worden tentoongesteld in de EtalageKunstRoute van de Vereniging Holtense Beeldende Kunstenaars. De kinderen worden tijdens het project zelf betrokken bij het maken van kunst en krijgen bezoek van een kunstenaar in de klas. Dat is belangrijk; door kunst leer je anders naar de dingen te kijken. Kinderen die nooit naar een museum zouden gaan, kunnen nu aan kunst ruiken.'' Het geld dat met de beurs wordt opgehaald, is bedoeld om de Kunstenmakerstrofee en de begeleiding op de scholen te kunnen realiseren en materiaal aan te schaffen. Op 17 april start de handtassen beurs met de Ladies Night om 19.30 uur, waarbij bezoek de aangeboden tassen kan bekijken. De toegang bedraagt euro 12,50, donateurs van Stichting Kunst & Cultuur betalen euro 10,00. Om 20.00 uur is er een lezing van René Cornelissen van Tassenmuseum Amsterdam. De veiling start om 21.00 uur.. De toegang bedraagt euro 12,50. Donateurs van Stichting Kunst & Cultuur betalen euro 10,00. Iedereen die thuis nog een leuke tas heeft, kan deze inbrengen voor de veiling bij Annemarie Wonen, Gewoon Leuk in Holten of She's Different in Rijssen.

Meer berichten