Wilbert Seppenwoolde: "Vogelsport is voor mij een hobby, maar je moet er natuurlijk wel iets voor doen." (Foto: Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media)
Wilbert Seppenwoolde: "Vogelsport is voor mij een hobby, maar je moet er natuurlijk wel iets voor doen." (Foto: Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media) (Foto: Van Gaalen Media)
Sport

Wilbert Seppenwoolde: sporttopper

'Wilbert Seppenwoolde is een hartstochtelijk vogelliefhebber. Zijn liefde voor vogels straalt er vooral vanaf als je met hem hierover praat.' Dat zijn de eerste zinnen van het juryrapport van Radio 350 voor de categorie 'sporttopper van het jaar'. "Een leuke waardering", vertelt Wilbert. "Bij prestaties op sportgebied denk ik eerder aan turnen, zwemmen of atletiek. Vogelsport is een hobby, maar je moet er natuurlijk wel iets voor doen. Het is in ieder geval supermooi om deze prijs te krijgen."

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

RIJSSEN - Bij de vogelsport komt veel kijken. "Je kweekt vogels in de volière, ik heb er nu zo'n 120. De jonge vogels krijgen op een gegeven moment een voetringetje en worden geregistreerd. Op het ringetje staat het geboortejaar van de vogel, het ringnummer en het kweeknummer van de eigenaar. In het najaar, na de ruiperiode, krijgen de vogels een nieuw verenkleed. Vervolgens worden de vogels tentoongesteld, zowel regionaal, nationaal als internationaal. In Rijssen zijn er tentoonstellingen bij de ERKV (Eerste Rijssense Kanarie Vereniging, red.). Bij deze wedstrijden zijn er meestal kanaries. Ik kweek de sijs, de putter, de barmsijs en heb nu ook de geelgors. Vogels die je bij wijze van spreken ook op de Borkeld kunt tegenkomen. De vogels worden beoordeeld op conditie en gezondheid, tekening van het verenkleed, vorm, grootte en stam-eenheid. Dat betekent dat de vogels samen worden beoordeeld, als een eenheid." Daarmee is Wilbert al vijf keer wereldkampioen en twee keer Europees kampioen geworden. "Dat is ook een beetje kunst, want je eigen inbreng zit er ook bij. Je moet zelf de vogels bij elkaar zoeken en een reeks samenstellen van vier vogels, ook wel stam genoemd. Alle vogels moeten er precies hetzelfde uitzien, dat moet perfect zijn. Daar krijg je punten voor en deze moeten zo dicht mogelijk bij elkaar liggen. Als alle punten hoog en hetzelfde zijn, krijg je de maximale zes bonuspunten. Daarom zijn deze eenheidspunten zo belangrijk, want zo heb je een grotere kans om kampioen te worden." Bij het kweken van vogels is goede verzorging en goede voeding belangrijk. "Soms moet je qua voeding even uitzoeken waarbij de vogels een mooie kleur en uitstraling krijgen. De shows gaan de hele winter door, maar ik doe er hooguit vier of vijf. Wel gaan mijn vogels altijd naar de nationale kampioenschappen en wereldkampioenschappen. Naar kleinere wedstrijden ga ik minder vaak. Vogels moet je niet te veel belasten. Daarom doe ik nooit twee wedstrijden achter elkaar met dezelfde vogels. Zij moeten ook even bijkomen."

Uitvlucht

Wilbert is in 2008 of 2009 begonnen met de vogelsport. "Voor mij is dit een mooie afleiding. Met mijn werk in de architectuur ben ik erg druk en je hebt hiervoor inspiratie nodig. Dit is een mooie uitvlucht, een manier om even iets anders te doen. Ook geniet ik van de schoonheid van de natuur: bij het uitkomen van eitjes en als de vogels na een dag of twaalf voor het eerst gaan vliegen. Maar ook de verenpracht na de rui is geweldig: iedere vogel heeft bijzondere eigenschappen. Kleinere vogels vind ik het mooiste: zij hebben vaak meer kleur en meer warmte. Deze vogeltjes zijn een soort modelletjes, alles moet er piekfijn uitzien. Tegenwoordig komen de uitslagen heel snel online. Maar het blijft nog steeds spannend."

Meer berichten