Historisch Oarfgood Riessen in overleg in het Rijssens Museum. Vlnr: Gerrit ten Wolthuis, Gerrit Kraa (met iPhone), Karel van der Meer, Joop Voortman, Wim ter Harmsel en Jan Slofstra. (Foto: Jan Joost)
Historisch Oarfgood Riessen in overleg in het Rijssens Museum. Vlnr: Gerrit ten Wolthuis, Gerrit Kraa (met iPhone), Karel van der Meer, Joop Voortman, Wim ter Harmsel en Jan Slofstra. (Foto: Jan Joost) (Foto: Jan Joost)

Nieuw boek 75 jaar Bevrijding

Op woensdag 4 maart wordt het nieuwe boek over 75 jaar Bevrijding van de Stichting Historisch Oarfgood Riessen ten doop gehouden. De presentatie zal 's middags om 16.00 uur plaatsvinden in 'n Koffiehook van het Rijssens Museum.

Door Rijssens Museum

RIJSSEN – De voorbereidingen voor dit nieuwe boek zijn al in een vroeg stadium opgepakt door de schrijvers van Historisch Oarfgood Riessen. Over het algemeen was het idee dat in de jaren na de bevrijding al heel veel zaken op papier waren gezet en in boekvorm waren verschenen. Ook in de schrijversclub leefde sterk de gedachte om geen herhaling in elkaar te zetten van verhalen die al eens op papier waren gekomen. Maar toch werd tot een publicatie besloten nadat er vanuit het Historisch Centrum Overijssel (HCO) in Zwolle het idee kwam om nadruk te leggen op de rol van vrouwen en kinderen in oorlogstijd. Heel veel mannen zaten in het leger of waren betrokken bij het verzet. In sommige gevallen waren ze ook vaak onzichtbaar of niet meer in hun gezinnen aanwezig. Maar de vrouwen en kinderen waren er wel degelijk en hadden ook allemaal hun eigen leven. En hoe is dát dan allemaal gegaan.

Boek

Met dat idee is Historisch Oarfgood Riessen aan de slag getogen. "Toen dachten we nog dat het een publicatie van bescheiden omvang zou worden," zegt voorzitter Jan Slofstra. "Vandaar dat de werktitel 'Bevrijdingsmagazine' werd: het zou de omvang van een mooi tijdschrift krijgen. Maar de hoeveelheid nog niet gepubliceerd materiaal bleef werkendeweg gestaag groeien, zodat het nu de omvang van een gewoon boek heeft gekregen."

Kinderen

In het boek komen onder andere schrijvers aan het woord die hun persoonlijke ervaringen als kind hebben vastgelegd. Kijkend vanuit het perspectief van een kind komt dan een beeld naar voren dat toch weer anders is dan de verhalen over volwassenen. Daarnaast wordt in een kort overzicht een beeld geschetst hoe de herdenkingen de afgelopen jaren gestalte hebben gekregen. Ook komen mensen aan het woord die ten gevolge van de oorlog in onze streken zijn terechtgekomen. In een serie korte artikelen is te lezen hoe Rijssen figureert in de Nederlandse literatuur.

Ten Wolthuis

En natuurlijk put ook Gerrit ten Wolthuis weer uit zijn enorme archief over Rijssen. Ten Wolthuis heeft de afgelopen jaren bewezen eigenlijk onmisbaar te zijn voor een goede publicatie over Rijssen. Ten Wolthuis heeft een leven lang zo'n beetje alles verzameld wat met Rijssen te maken heeft. Veel tekstmateriaal maar ook veel beeldmateriaal dat nog lang niet in alle openbare archieven te zien is. Ten Wolthuis maakt van alle geschreven hoofdstukken aparte bestanden en zoekt daar dan illustratiemateriaal bij. Daarnaast draagt Ten Wolthuis ook zorg voor de kwaliteit van het te gebruiken beeldmateriaal. Hij zorgt ervoor dat de afbeeldingen in de meest perfect staat in de publicaties terechtkomen, restaureert foto's en hij begeleidt het drukwerk in het proces van manuscript tot het uiteindelijke boek dat in de winkel komt te liggen.

 

Historisch Oarfgood Riessen is ontstaan uit het schrijverscollectief dat de Canon van Rijssen opstelde. Omdat er nog genoeg materiaal over was, werd het succesvolle boek Vensters op Rijssen I uitgebracht. Uitgaven daarna waren: Vensters op Rijssen II, Met 'n oaln measter biej 'n heard en het Woordenboek Nederlands-Twents van Karel Schönfeld Wichers.

 

Historisch Oarfgood Riesen

Het doel van de Stichting Historisch Oarfgood Riessen is om publicaties te verzorgen over het historisch erfgoed van Rijssen. Nadruk ligt op uitgaven die commercieel niet aantrekkelijk zijn voor een reguliere ondernemer en daardoor vergeten dreigen te worden.

Meer berichten