Elly Schoon voor enkele saunacabines: ''Privacy staat hier voorop.''
Elly Schoon voor enkele saunacabines: ''Privacy staat hier voorop.'' (Foto: Leo Polhuys)

Lekker tot rust komen in de privésauna Ishidoro

Heerlijk ontspannen in de sauna. Het kan aan de Russendijk in het fraaie buitengebied van Holten. Het is privésauna Ishidoro, waar stellen of kleine groepen terecht kunnen.

Door Leo Polhuys

HOLTEN - Drijvende krachten zijn Elly Schoon en Dick Veer. ''Voordat wij een relatie kregen, had ik zo mijn vooroordelen tegenover sauna's, bekent Elly. ''Ik dacht dat je in een sauna in je blootje te kijk stond. Maar toen Dick vertelde over zijn passie voor de sauna, hebben we in België een sauna bezocht en daarna waren mijn vooroordelen verdwenen.'' Dick: ''Het feit dat we in België zaten, geeft al aan dat de privésauna daar meer is ingeburgerd dan in Nederland, Maar dat is aan het veranderen. Hier zie je ze ook steeds meer. Helaas is niet elke privésauna professioneel. Als je een goede sauna wilt realiseren, gaat daar een heel traject aan vooraf en moet je flink investeren. Nadat wij in 2011 de woning en de schuur van het voormalige aannemersbedrijf aan de Russendijk hadden gekocht, hebben we drie en een half jaar lang verbouwd. We voldoen aan alle wettelijke eisen. Zo vallen we qua wetgeving onder de zwembaden. De provincie controleert ons op onder meer waterkwaliteit.'' Dick, die werkzaam is in de ICT, en Elly, die in het onderwijs werkt, runnen de sauna naast hun vaste baan. ''De zaken gaan goed maar we hoeven niet van de sauna te leven. Daarom berekenen we ook geen al te hoge prijzen.''

Privé

Elly en Dick vertellen dat steeds meer mensen terugkomen van de grote openbare sauna's. ''Voor veel mensen worden deze te massaal. Bij ons heb je de sauna helemaal voor jezelf, je partner of de groep. Je kunt je eigen muziek meenemen en aan de bar kun je zelf iets inschenken of iets kleins eten. Wij bemoeien ons niet met de gasten, ze zijn hier helemaal op zichzelf. Ook in de tuin zit je uit het zicht. Buren hebben we hier niet.'' Volgens Elly komen de bezoekers uit het hele land en gaat het zowel om jongeren als ouderen. ''Ze komen om elkaar tijd en aandacht te geven, maar ook zijn er vrijgezellenfeestjes of worden er huwelijksaanzoeken gedaan… Voor allochtonen speelt de hygiëne een grote rol, evenals het feit dat je hier niemand anders buiten je eigen partner of groep tegen het lijf loopt. We hebben hier ook eens een groep Finnen gehad, die in Twente moest voetballen en meteen de droge, 85 graden warme Finse sauna indook. Verder kun je gebruik maken van de voetenbaden, de biosauna (60-65 graden), de infraroodsauna of de stoomcabine. Buiten ligt de Jacuzzi, die een constante temperatuur van 37 graden heeft.'' De naam Ishidoro is Japans en verwijst naar het lantaarntje bij de ingang. In de sauna overheerst een Japans sfeertje. De sauna kan de hele week worden geboekt voor 3 of 4 uur met de mogelijkheid tot verlenging. Tijdens het saunabezoek zijn massages mogelijk.

Meer berichten