Scholengemeenschap De Waerdenborch in Holten houdt 7 februari open huis van 18.30 tot 21.00 uur (Foto: Albert van de Maat)
Scholengemeenschap De Waerdenborch in Holten houdt 7 februari open huis van 18.30 tot 21.00 uur (Foto: Albert van de Maat) (Foto: Albert van de Maat)

Open huis Waerdenborch

HOLTEN - Een streekschool met een dorps karakter waarbij leerlingen een podium krijgen om hun talent te laten zien en te ontwikkelen. Bij de Waerdenborch krijg je als leerling alle ruimte om erachter komen wie je bent, wat je kan en wat je wil.


"Samen leggen we hier de focus op goede omstandigheden zodat leerlingen zodat zich goed kunnen ontwikkelen", vertelt rector/bestuurder Marcel ten Vergert. "Daarnaast kijken we hoe we het beste kunnen aansluiten bij wat leerlingen willen, zodat zij meer zeggenschap krijgen over hun eigen leren en schoolloopbaan. In Goor zijn we daar al mee bezig: zo zijn er uren waarin leerlingen meer zelf kunnen kiezen wat ze op dat moment kunnen doen: vooruit werken, verdiepen of voor een ander vak inhalen. Van leerlingen horen we dat ze dit prettig vinden."


De Waerdenborch kent de leerroutes basis, kader, mavo, havo, vwo en gymnasium. Er zijn verschillende stromingen waarmee leerlingen in de brugklas al kennismaken, zoals bijvoorbeeld technasium, sport of kunst & cultuur. "In het eerste jaar kunnen zij hieraan proeven om te zien of de stroming bij hen past. Op deze manier kunnen zij later een bewuste keuze maken", vertelt docent en oud-leerling Niek Bosman. Het techniekonderwijs is eveneens sterk. Ten Vergert: "In samenwerking met het bedrijfsleven verzorgen we het techniekonderwijs om de kloof te verkleinen en leerlingen enthousiast te maken." De component burgerschap speelt ook een grote rol, zodat leerlingen zich later goed kunnen handhaven in de maatschappij. "Dat begint eigenlijk al bij de kennismakingsdag als je nog in groep 8 zit", vertelt Bosman. "De mentor en klas hebben dan het eerste gesprek: hoe gaan we met elkaar om? En dat wordt gaandeweg steeds groter." Ten Vergert: "Voor ons is dit zo vanzelfsprekend, we noemen het niet eens meer. Het zal wel een Sallandse streek zijn: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Maar ondertussen gebeurt er wel heel veel."

Open huis

Bij de locatie aan de Haarstraat 14 in Holten is het open huis op 7 februari van 18.30 tot 21.00 uur. Bosman: "Bij het open huis houden we het realistisch: natuurlijk laten we zien wat we hier doen en wat we belangrijk vinden, maar zonder veel bombarie." Leerlingen uit groep 8 die echt de sfeer in de praktijk willen proeven kunnen een ochtend meedraaien. Dit naast de andere kennismakingsactiviteiten als minilessen en masterclasses. Het gaat erom dat het kind zich hier op zijn plek voelt en dat ouders hun kind hier met een gerust hart naartoe kunnen sturen."

Meer berichten