Jan Noeverman
Jan Noeverman (Foto: )
Muskathjan

Reisgids

Over drie maanden is de Muskathlon in Zuid-Korea. De voorbereiding op de reis is nu echt begonnen. Ik heb afspraken gemaakt voor het verkrijgen van de juiste inentingen voor Zuid-Korea en voor een sportmedische keuring. Een medische keuring is verplicht om mee te mogen doen aan de Muskathlon.

Er is medische begeleiding tijdens de reis, maar het is wel geruststellend om vooraf te weten dat er geen medische belemmeringen zijn om 63 kilometer te gaan hardlopen. Datzelfde geldt voor de noodzakelijke inentingen.

Ook de trainingsomvang is de laatste weken al behoorlijk toegenomen. Elke zaterdag loop ik nu zo’n drie uur, meestal rond de 30 kilometer. De meeste kilometers leg ik af op de Sallandse Heuvelrug, waar bos, heide en toppen en dalen elkaar afwisselen. Een van mijn volgers op Strava merkte terecht op dat ik eigenlijk wel een prachtige achtertuin heb om te lopen. Ik geniet daar elke training inderdaad weer van! Bij de voorbereiding op een reis hoort normaal ook een oriëntatie op het land van bestemming en de belangrijkste bezienswaardigheden. Een reisgids zoals de Lonely Planet is dan vaak een goede bron.

Voor deze reis is dat anders. Het doel van deze reis is niet om Noord-Korea te bezoeken. Het doel is gevluchte Noord-Koreaanse christenen te ontmoeten en christenen in Noord-Korea te bemoedigen. Vanuit dat doel merk ik dat ik mij voortdurend afvraag hoe het leven als christen in Noord-Korea nu echt is. Een reisgids helpt daar niet echt bij. Het is wel belangrijk om iets te begrijpen van het land Noord-Korea en de geschiedenis van het land. Daarover wil ik later schrijven.

Veel belangrijker nog zijn de verhalen van de Noord-Koreaanse christenen zelf. Uit deze verhalen blijkt steeds dat zij hart hebben voor Noord-Korea, maar ook uitzien naar een ander vaderland. Het doet mij denken aan het verhaal van Abraham in de Bijbel. Hij werd door God geroepen zijn land en familie te verlaten en te gaan naar het land dat God hem zou wijzen. In Hebreeën 11 staat daarover dat Abraham en Sara “vreemdelingen en bijwoners op de aarde waren” en een vaderland zochten: “En als zij aan het vaderland gedacht hadden van waaruit zij weggegaan waren, zouden zij gelegenheid gehad hebben om terug te keren. Maar nu verlangen zij naar een beter, dat is naar een hemels vaderland. Daarom schaamt God Zich niet voor hen om hun God genoemd te worden.”

Het is ditzelfde geloof en verlangen dat christenen in Noord-Korea doet volharden. Zo dringt zich in de voorbereiding steeds nadrukkelijker de vraag op: naar welk (vader)land ben ik eigenlijk op reis?

Jan Noeverman doet in april mee aan de Muskathlon in Zuid-Korea. In deze krant schrijft hij regelmatig over zijn voorbereidingen en de vervolgde christenen in Noord-Korea.

Meer berichten