Johanna Stam: "Onze kracht ligt ook in de koorklank, door die natuurlijke manier van zingen: geen operastijl en zonder vibrato." (Eigen foto)
Johanna Stam: "Onze kracht ligt ook in de koorklank, door die natuurlijke manier van zingen: geen operastijl en zonder vibrato." (Eigen foto) (Foto: Voca Me)

In de spotlight: koor Voca Me

Het vrouwenkamerkoor Voca Me is op donderdag 23 januari present bij Muziek onder de Trap in het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal. "In de toekomst willen we graag vaker meedoen aan zulke concertseries", vertelt Johanna Stam van het koor. "Ook zitten we nog vol andere ideeën, zoals misschien een muzikaal project met mannen. Een uitstapje is af en toe best mooi."

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

HOLTEN - Het koor ziet het levenslicht op 21 januari 2008. "Dit vrouwenkamerkoor is voortgekomen uit een projectkoor in Deventer met de naam Voca. Dat hield op te bestaan wegens gebrek aan mannelijke zangers. Dirigente Yt Nicolai heeft vervolgens het vrouwenkoor Voca Me opgericht."

Het bijzondere van het koor zit volgens Johanna in de zangstijl. "We proberen zonder vibrato te zingen, dus zingen vanuit de natuurlijke stem. Dat heeft met de stijl van de dirigent te maken, zij heeft een eigen visie hierop."

De muziekstijl van het koor is breed. "Zo zingen we muziek uit de romantische tijd, onlangs hebben we Stabat Mater van Pergolesi ten gehore gebracht. Maar we zingen ook veel muziek van hedendaagse componisten." Voca Me laat soms muziekstukken horen die nog nooit uitgevoerd zijn. "Bernard van Beurden was een componist die veel stukken heeft gecomponeerd voor vrouwenkoren. Onze dirigent Yt had goed contact met hem. Zo is het gekomen dat hij speciaal voor ons koor een nummer heeft gecomponeerd."

"Als koorleden houden we elkaar heel scherp, we luisteren naar elkaar en spreken elkaar aan als iemand er eens naast zit met foute accenten en foute noten. We hebben een open aanspreekcultuur. Daarnaast kennen wij een goede mix tussen keihard werken en lol maken. Er wordt slap geouwehoerd, maar daarna gaan we weer vol aan de bak. Onze kracht ligt ook in de koorklank, door die natuurlijke manier van zingen: geen operastijl en zonder vibrato. We zingen al heel lang samen, kennen elkaars stemmen en zijn goed op elkaar afgestemd. Als er nieuwe leden bijkomen moeten we even opnieuw afstemmen: staat iedereen op de goede plek of staan zij liever naast iemand anders? We luisteren naar degene die naast ons staat. Over de uitspraak van bijvoorbeeld de 'a' maken we afspraken. Er zit nog een vooroordeel op vrouwenkoren, dat willen we doorbreken. Bij concerten zijn mensen vaak aangenaam verrast."

Koor zoekt versterking

Momenteel heeft het koor veertien leden. De standplaats is Deventer, maar de zangeressen repeteren bij kinderopvang De Vossebelt aan de Schreursweg 3 in Holten. "Onze leden komen uit de wijde omgeving, namelijk uit Brummen, Lochem, Enschede, Hellendoorn, Holten, Deventer en Lonneker. We kunnen nog wel wat versterking gebruiken. Van nieuwe leden verwachten we dat ze zangervaring hebben, omdat we in principe thuis instuderen en hier verder oefenen: dan maken we er muziek van en wordt het bijgeschaafd." Belangstellenden kunnen een mail sturen naar info@vocame.nl en vervolgens een kijkje nemen bij een repetitie op woensdagavond. "Als ze dit wat lijkt wordt er een afspraak gemaakt voor een auditie."

In balans

Bij het concert op 23 januari om 20.00 uur in Nijverdal brengt het koor twee nummers van Eva Ugalde ten gehore. "Ook laten wij liederen horen van de hedendaagse componist Rihards Dubra uit Estland en Requiem van Gabriel Fauré. Tijdens concerten worden we vaak begeleid door accordeon en saxofoon. Dat is ook nu het geval. Het Duo Saxyon is present bij het optreden. Saxofoon en accordeon is een mooie combinatie. Met een kerkorgel raakt het geheel gauw uit balans, maar met deze twee instrumenten is het mooi in balans." Op zondag 10 mei volgt het tweede concert van 2020: dan treedt het koor op bij de Dorpskerk Bathmen onder begeleiding van pianist Pieter Grimbergen.

Emotie

"We willen heel graag dat mensen geraakt bij een concert weggaan", vertelt Johanna. "Dat doen we door mensen mee te nemen in emotie en beleving, want muziek moet je raken. Daar werken we aan. En dat is ook de kracht van onze dirigente: ze wil dat we weten wat ze zingen en wat het betekent zodat je de mensen mee kan nemen in het verhaal. Daar zijn we heel erg mee bezig, zodat de emotie van de tekst terug te horen is de zang en muziek." Zie ook

www.vocame.nl

Meer berichten