Beeld uit de repetitie voor Oorlog, offers en gewin. (Foto: OCH Holten)
Beeld uit de repetitie voor Oorlog, offers en gewin. (Foto: OCH Holten) (Foto: Toneelclub O.C.H. Holten)

Voorstelling OCH stemt tot nadenken

Toneelclub OCH in Holten brengt dit voorjaar de theatervoorstelling Oorlog: offers en gewin op de planken. Het stuk in twee bedrijven legt de verbinding met de viering van 75 jaar bevrijding. OCH is opgericht in augustus 1945, net na de bevrijding, en bestaat dus driekwart eeuw. De voorstellingen worden in april en mei gegeven in De Blijdschap aan de Industriestraat.

Door Leo Polhuys

HOLTEN - Leden van het eerste uur zijn er niet meer. ''Maar we hebben tijdens de voorbereidingen voor de voorstelling wel gesprekken gevoerd met oude mensen, die nog iets van de oorlog wisten,'' zeggen secretaris Ria Kappert en regisseuse Susan Bronsvoort.''Ook zijn we op zoek gegaan naar spullen uit de jaren veertig, zodat ons decor zo veel mogelijk waarheidsgetrouw is.'' Ria en Susan tonen in het gebouw van OCH aan de Valkenweg, waar elke dinsdagavond wordt geoefend, een ouderwetse kachel en een kast met pannen en potten, die bij velen nog de sfeer van toen zullen oproepen ''Het decor en bijbehorende attributen zijn geheel door vrijwilligers gemaakt, zoals de wanden van de kamer, de bedstee en de deurkrukken.'' Om aan oude (soldaten)kleding te komen werd een professioneel bedrijf in Brabant ingehuurd. ''Dat hebben we vorig jaar al benaderd, anders zouden we in verband met de vele herdenkingen in 2020 ongetwijfeld achter het net vissen.'' Ook zijn gesprekken gevoerd met de Oudheidkamer Hoolt'n. Een herdenkingswand van de Canadese begraafplaats, bestemd voor de sloop, wordt tijdens de voorstellingen in de zaal geplaatst om de oorlogssfeer nog eens extra te benadrukken. Ook de sobere uitstraling van de speellocatie, een oud fabriekspand, benadrukt deze sfeer.

Bewerking

Oorlog, offers en gewin is een hedendaagse bewerking van Bazuinen om Jericho, dat ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de club al eens werd opgevoerd. In 2017 begon de ruim twintig leden tellende toneelclub al na te denken over een voorstelling rondom 75 jaar bevrijding. Een dik jaar geleden is gestart met het herschrijven van de teksten. ''Het stuk van toen bestaat uit een soort Nederlands dat we nu niet meer gebruiken, dus dat hebben we gemoderniseerd, Onze voorstelling is vrij desondanks serieus,'' vertellen Ria en Susan. ''Het vertelt het wel en wee van een boerengezin en ook komen onderduikers in het stuk voor. In de oorlog was iedereen gelijk, of je nu boer of bankdirecteur was. Na de bevrijding vielen mensen weer terug in hun oude patronen. We leggen ook de link met de hedendaagse vluchtelingenstromen. Natuurlijk kunnen we niet teveel over de inhoud verklappen, maar we denken dat het stuk best tot nadenken stemt. Dat merken we ook zelf, als we de teksten oefenen.'' Oorlog, offers en gewin wordt opgevoerd op 25 en 29 april, 2 en 5 mei in De Blijdschap. Aanvang is 20.00 uur. Kaarten kunnen worden verkregen bij Kulturhus Holten of via: www.toneelcluboch.nl. Een kaart kost 12,50 euro.

Meer berichten