Jan Noeverman
Jan Noeverman (Foto: )
Muskathjan

Ranglijst

Veel sporters houden op Strava hun sportactiviteiten bij. Ik ook. Strava is een website en mobiele app waarop sportactiviteiten opgeslagen kunnen worden en vergeleken kunnen worden met andere sporters. De applicatie is vooral populair onder wielrenners en hardlopers. Strava maakt het ook mogelijk routes op te slaan. Delen van die route kunnen als segment worden aangemerkt. De tijden van alle sporters die dat segment afleggen worden geregistreerd en zo worden ranglijsten opgesteld. Voor veel sporters is het een uitdaging segmenten zo snel mogelijk af te leggen. Het stimuleert ze om ook in dagelijkse trainingen extra hun best te doen. Ranglijsten en de posities daarop spelen dus een belangrijke rol op Strava.

Vorige week verscheen er een heel andere ranglijst, namelijk de jaarlijkse Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Waar op Strava de hoogste positie de “beste” sportprestatie weergeeft, is de hoogste plaats op de Ranglijst Christenvervolging voor het land waar het voor christenen het zwaarst is. Christenvervolging is het straffen van christenen om hun geloof in Jezus Christus. De score op de ranglijst is gebaseerd op vijf levensterreinen van vervolging die Open Doors “verstikken” noemt, en een zesde terrein die “verbrijzelen” genoemd wordt. Bij de eerste vijf terreinen gaat het om beperking van de geloofsvrijheid in de persoonlijke levenssfeer, binnen familieverband, binnen het gemeenschapsleven, in de publieke ruimte en binnen het kerkelijk leven. Het zesde terrein van vervolging is geweld, dat zichtbaar kan worden in alle vijf voorgaande levensterreinen. Net als in de voorgaande 18 jaar staat Noord-Korea ook dit jaar op nummer 1. Noord-Korea scoort bijna maximaal op alle zes aspecten. Dat geldt overigens ook voor de nummer 2 op de lijst, Afghanistan.

Ik vind het opnieuw schokkend om in cijfers te zien hoeveel en hoe zwaar christenen wereldwijd vervolgd worden. In de top-50 van landen op de Ranglijst hebben in totaal zo’n 260 miljoen christenen dagelijks met zware vervolging te maken. Kijk voor meer informatie over de ranglijst op www.opendoors.nl. Doe ook de test op www.aanjoudekeus.nl en ontdek hoe zwaar vervolgde christenen het hebben.

De hoogste positie van Noord-Korea op de ranglijst is voor mij de belangrijkste reden om mee te doen aan de Muskathlon in Zuid-Korea. Christenen in Noord-Korea hebben bemoediging, steun, training en toerusting nodig om te volharden in geloof en op de HEERE God te blijven vertrouwen. De Muskathlon biedt mij een kans om een extra inspanning voor de vervolgde kerk te leveren. Helpt u ook mee? Met gebed, door bewuster stil te staan de situatie van de wereldwijde vervolgde kerk, door christenvervolging zichtbaar en bespreekbaar te maken, en door bij te dragen aan het werk van Open Doors. Geven kan via de Muskathlon (muskathlon.com en zoek bij deelnemers Jan Noeverman), in de collecteweek van 10 tot en met 15 februari in Rijssen-Holten, maar ook rechtstreeks op opendoors.nl. Uw hulp is cruciaal!

Jan Noeverman doet in april 2020 mee aan de Muskathlon in Zuid-Korea. In deze krant schrijft hij regelmatig over zijn voorbereidingen en de vervolgde christenen in Noord-Korea

Meer berichten