Foto:

Holocaustmonument 'Levenslicht'

Rijssen/ Holten - Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Rijssen en Holten, is het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien op twee plekken in Rijssen en een plek in Holten.

Het monument in de gemeente maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan 171 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit Holten en Rijssen zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht of deel te nemen aan het bijbehorende onderwijsproject 'Wordt gemist', blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Locatie
Op 25 januari om 16.30 uur wordt Levenslicht onthuld door burgemeester Arco Hofland in het Volkspark bij de muziekkoepel van het Parkgebouw Rijssen. Deze locatie is gekozen om de mooie ligging en past ook goed bij de speciale ceremonie die dan wordt gehouden, waarbij iedereen van harte welkom is.
 

Bezoeken monument
Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker en is daarom op de volgende momenten te bezoeken:

Volkspark Rijssen bij de muziekkoepel van Parkgebouw Rijssen, 25 januari van 16.30 tot 21.00 uur, 27 januari van 16.30 tot 21.00 uur en 28 januari van 9.30 tot 15.30 uur.
Schild Rijssen, tussen de fontein en de Schildkerk Rijssen, 26 januari van 16.30 tot 21.00 uur.
Oudheidkamer Hoolt'n, Dorpsstraat 25-27 in Holten, 30 januari van 16.30 tot 21.00 uur.

De organisatie van dit tijdelijk monument ligt in handen van de Stichting Stolpersteine Rijssen, Oudheidkamer Hoolt'n, Scouting Rijssen en Holten, gemeente en maakt onderdeel uit van 75 jaar vrijheid.

Deel ook de momenten via #vierenvrijheidjongoud ?

Meer berichten