Een van de doelen is om mensen het plezier in sport terug te laten krijgen. (Foto ter illustratie, deze dames zijn geen deelnemers van de Mindful Run).
Een van de doelen is om mensen het plezier in sport terug te laten krijgen. (Foto ter illustratie, deze dames zijn geen deelnemers van de Mindful Run).
Sport

Lopen tegen depressie

Hardlopen of wandelen om aandacht te vragen voor depressie. Dat gebeurt op Blue Monday, maandag 20 januari, in Enter. Vanaf de Enterse Waarf lopen deelnemers een route van 5 kilometer. "Dat is het doel van de Mindful Run Enter-Rijssen-Wierden", vertelt coach Ina Mennegat van Dare!, die de organisatie op zich neemt.

Door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

ENTER – "Veel mensen blijven thuiszitten met hun klachten, omdat ze niet goed weten waar ze naartoe kunnen. In beweging komen is al de helft van het oplossen van het probleem. Met dit sportieve evenement wordt ook geld opgehaald voor een online platform voor mensen met een depressie. Hun hulpvragen komen dan bij MIND Korrelatie terecht."

Sinds vorig jaar is Ina Mindful-run instructeur. "De MIND Blue Run is een landelijk evenement. Stichting MIND heeft de samenwerking gezocht om met een overkoepelende run aandacht te genereren voor het voorkomen van psychische problemen en het ondersteunen van mensen met zulke problemen."

Duwtje nodig

Op de vraag waarom zij bij de organisatie betrokken is zegt Ina: "Ik ontmoet veel mensen die echt vastzitten en niet verder komen. Maar je bent zelf verantwoordelijk voor je leven.

Soms heeft iemand een duwtje van anderen nodig om echt in beweging te komen. Dat kan de eerste stap zijn naar een nieuw begin, naar een andere wind door je hoofd. Tegenwoordig zijn we zo druk met de telefoon dat we minder focus en aandacht hebben voor het hier en nu. Als mensen meedoen met deze cursus komen zij los van vaste denkpatronen en gewoontes, want ze doen iets nieuws. Mensen staan soms te veel stil en zitten vast in patronen van negatief denken. Het doel is om hen daarvan bewust te maken. Want als je er niet bewust van bent, kan je er ook niks aan doen."

Beginners en gevorderden

"Bij het hardlopen beginnen we rustig met inlopen, doen een warming-up, eventueel gecombineerd met yoga of oefeningen voor core-stability. Natuurlijk is er ook aandacht voor hardlooptechnieken. Maar het gaat vooral om de beleving: hoe voel ik mij tijdens het lopen? Deze cursus van vijf weken is geschikt voor zowel de beginnende als de gevorderde hardloper. Mindfulness en ademhalingstechnieken kunnen worden toegepast tijdens de cursus, maar ook in het dagelijks leven. Hierdoor vermindert de stress en krijgen mensen meer energie. Het draait bij de cursus dus niet om prestatiegericht lopen. Deze run is ideaal wanneer mensen bijvoorbeeld het plezier in sport zijn verloren en graag weer met meer voldoening willen hardlopen."

Wandelen

Daarnaast is er de Mindful Walk-cursus, die ook vijf weken duurt. Deze is bedoeld voor iedereen die liever wandelt of niet kan hardlopen. "We doen oefeningen op het gebied van mindful walk en ademhalingsoefeningen. Het doel is om mensen om de ademhalingstechnieken van de deelnemers te verbeteren, zodat zij in de loop van de tijd gemakkelijker en beter kunnen lopen. Het resultaat is meer energie door een betere ademhaling, betere focus, makkelijker lopen en beter kunnen ontspannen. Wandelen in combinatie met de Mindful Run-methode kan ervoor zorgen dat je loskomt van vaste denkpatronen en gewoonten."

"Soms gaat het niet goed, maar daar hebben we het niet over. Mijn hoop is dat meer mensen in beweging komen, dat er meer gepraat wordt over depressie, dat we niet meer in een gemaskerde wereld leven, maar dat ook deze gevoelens er gewoon mogen zijn. Ik hoop dat door dit sportieve initiatief iets aangewakkerd wordt zodat mensen wel met elkaar gaan praten, ook als ze zich wat onwennig of down voelen. Het is in het leven niet altijd 28 graden en volop zonneschijn."

Praktisch

Mensen kunnen zich inschrijven voor de Mindful Walk om 9.00 uur of de Mindful Run om 18.30 uur op 20 januari. Per groep is er ruimte voor tien tot twaalf deelnemers. "Als meer mensen zich aanmelden overweeg ik ook om 15.00 uur met een groep op pad te gaan," aldus Ina. De startlocatie is de Enterse Waarf. Na afloop is er koffie en thee met wat lekkers. Het is de bedoeling dat de deelnemers in sportkleding arriveren. Aanmelden kan bij Ina via 06-23 92 09 84 of via de website van Dare!

www.darebeweegt.nl/contact

Meer berichten