Rijssen - De quiltexpostie "Mooi Lapwerk"in het Rijssens Museum is nog tot eind januari te zien. De expositie trok veel belangstelling.
Rijssen - De quiltexpostie "Mooi Lapwerk"in het Rijssens Museum is nog tot eind januari te zien. De expositie trok veel belangstelling. (Foto: Jan Joost )
Rijssens Museum

Quilts in Museum bijna voorbij

De grote expositie van quilts in het Rijssens Museum is nog tot en met zaterdag 1 februari te bewonderen aan de Kasteellaan 1B. Velen bezochten de afgelopen maanden de stoffen kunstwerken die in de expositiezaal én ook door het hele kasteel zijn uitgestald.

Door Rijssens Museum

RIJSSEN – De quilts zijn gemaakt door The Lady's of Quilt, een groep van enkelen tientallen quiltdames die met elkaar technieken en ervaringen uitwisselen. Ze kregen allemaal les van Dien Harbers die bekend staat als een expert op dit gebied. De expositie was een schot in de roos van de Werkgroep Wisselexposities. De reacties in het gastenboek spreken boekdelen. Ook de lezing door Laura Strating-Janssens uit Diever over de Amish zorgde voor een afgeladen Koffiehook.

Er kan nog enkele weken geprofiteerd worden van zeer gevarieerde expositie. De quilt heeft een boeiende oorsprong. Eigenlijk is het een doorgestikte deken van enkele lagen stof die op elkaar worden genaaid om een deken tegen de kou te krijgen. De versieringen waren in eerste instantie simpel, maar gaandeweg werden de patronen steeds uitgebreider en groeide het quilten uit tot een ware kunst.

Persoonlijk

In de loop van de tijd zijn kenmerkende gebruiken ontstaan. Iedere quilt is een persoonlijk werkstuk geworden en heeft een naam. Er kunnen allerlei redenen zijn om een quilt te maken en ervaringen in te verwerken. Er is een quilt te zien die gemaakt is omdat de quiltster pas was gestopt met roken. In de quilt is geld verwerkt om in uiterste nood nog een pakje shag te kunnen kopen. De echte rokers die ooit zelf de tabak hebben afgezworen weten precies welk gevoel daar bij hoort.

Herinneringen

Ook persoonlijke herinneringen kunnen inspireren tot een quilt. In de expositie is een klein quiltje te zien waarmee de maakster ooit met het quilten begonnen is. Er zijn quilts voor poppenbedjes én voor grote ledikanten. De quiltmakers zijn vaak vrouwen, maar er zijn ook mannen die zich met de quiltkunst bezighouden. Landelijk en wereldwijd is een speciaal quiltcircuit ontstaan met geheel eigen communicatiekanalen. De leden houden elkaar op de hoogte van de quiltactiviteiten en exposities die overal in den lande worden gehouden.

Lief en leed

Quilts kunnen abstracte voorstellingen dragen maar ook zeer concreet. Maar de combinatie van een eigen naam en wat het voorstelt zet aan tot mooie gedachten bij de tentoongestelde werken. In sommige plaatsen wordt in groepsverband gequilt en logisch dat tijdens deze werksessies ook lief en leed gedeeld wordt. Dat is in sommige quilts ook goed te zien.

Doelgroep

Het Rijssens Museum streeft ernaar om steeds weer nieuw publiek naar het museum te halen. "De quiltmakers en bewonderaars waren weer een hele speciale doelgroep, vandaar ook dat deze wisselexpositie op ons museum zeer welkom was," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum.

Nieuwe expositie

De volgende tijdelijke expositie staat in het teken van 75 jaar bevrijding. Als alles volgens plan verloopt is de opening begin maart.

In het Rijssens Museum komt de stadsgeschiedenis van Rijssen tot leven in de Achterkamer op de eerste verdieping van het kasteel. Er is een natuurgetrouwe maquette te zien van het nostalgische Schildplein met het veelbesproken stadhuis, café de Schrik en de Schildkerk. Drie keer per jaar zijn er ook wisselexposities. De quiltexpositie is daar een voorbeeld van.

Rijssense Musea

Onder de Rijssense Musea vallen het Rijssens Museum en in het Tweede Bouwhuis is het Internationaal Brandweermuseum gevestigd met brandweervoorwerpen uit de hele wereld. Er is ook aandacht voor de geschiedenis van de brandbestrijding en brandpreventie.

Meer berichten