Francine van Rossem van Kruidenhuis De Vlo verbouwt ook biologische groenten: "Ik merk dat meer mensen biologische groenten willen." (Foto: Van Gaalen Media)
Francine van Rossem van Kruidenhuis De Vlo verbouwt ook biologische groenten: "Ik merk dat meer mensen biologische groenten willen." (Foto: Van Gaalen Media) (Foto: Van Gaalen Media)

Kruidenhuis De Vlo in Rijssen

Aan de Drostendijk 2 in Rijssen bevindt zich Kruidenhuis De Vlo waar mensen terechtkunnen voor onder meer biologische groenten en wildplukwandelingen. "Tegenwoordig kan ik mensen makkelijk uitleggen waar het is", vertelt eigenaresse Francine van Rossem. "Tegenover ligt namelijk Zunnewiede Riessen met 57.313 zonnepanelen." Francine heeft mooie plannen voor de toekomst: zo komt er een pluktuin bij en ligt er bij de gemeente een aanvraag voor een theetuin. "Niet groot, hoor, wat tafels en stoelen in de boomgaard waar thee met lekkers wordt geserveerd."

Door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

RIJSSEN – "Al meer dan tien jaar heb ik een SKAL-certificaat voor biologisch produceren. Het kruidenhuis bestaat al ongeveer twaalf jaar. Sinds de ruilverkaveling in 2011 ligt de grond om het huis. Daarvoor verbouwde ik biologische groenten op andere stukken grond, die meer verspreid lagen. Het duurt drie jaar voordat de bodem is omgeschakeld naar biologisch: dan zijn alle gifstoffen en de overmaat van mest weg. Daarom mocht ik de grond eerder in gebruik nemen, want ik raakte een stukje biologische grond kwijt en moest dus opnieuw beginnen."

Francine is hier destijds mee begonnen vanwege een vraag bij een training. "Als je weet dat je er morgen niet meer bent, wat zou je dan vandaag doen? Mijn antwoord daarop was: de tuin in en wieden, dat doe ik het liefste. Toen dacht ik: ja, daar moet ik iets mee. En kruiden hebben mij altijd al geïnteresseerd, ik heb de opleiding kruidengeneeskunde gedaan. Niet dat hulpverlening met een spreekuur mijn interesse heeft. Maar als mensen voor kruiden komen willen zij bijvoorbeeld weten wat goed werkt tegen hoofdpijn. Dat kan ik vertellen, maar als mensen grotere klachten hebben stuur ik hen door naar een natuurgeneeskundige in Almelo."

Vanaf het begin verbouwt Francine biologische groenten. "Vanuit het Kookhuus verkoop ik deze groenten. Op maandagen stuur ik een mail met beschikbare groenten, die mensen dan per mail kunnen bestellen. Vervolgens zorg ik ervoor dat de groenten op zaterdagmiddag klaarliggen. Het is dus wel een winkel, maar de groenten liggen niet in grote hoeveelheden klaar om uit te kiezen. Dat was in het begin wel zo. Dan had ik bijvoorbeeld veel spinazie, maar dat wilde bijna niemand hebben. Dus kon ik zelf zes weken spinazie eten of dit in de diepvries doen. Door mensen vooraf te laten bestellen wordt verspilling voorkomen."

"Het is hier een beetje droog, dat komt ook door waterwinning in de buurt en dat maakt het lastig. Daarom wil ik de groenteteelt een beetje inkrimpen." Niet alle groenten kweekt Francine zelf. "Dat kan ook niet, want ik doe dit in mijn eentje. En sommige gewassen willen niet groeien op de zure zandgrond hier. Daarom werk ik samen met de biologische boerderij De Seizoenen van zorginstelling Overkempe in Boskamp.

In de nabije toekomst wil Francine een pluktuin beginnen. "De verkoop van groenten gaat wel gewoon door, dit komt er bij. Daarnaast ligt er bij de gemeente een aanvraag voor een theetuin. Graag wil ik wat tafels en stoelen in de boomgaard neerzetten, zodat mensen hier terechtkunnen voor thee en wat lekkers." Daarnaast houdt Francine al enige tijd wildplukwandelingen. "Met een groep ga ik dan wandelen in de buurt en we plukken wat eet- en drinkbaar is uit de natuur. Daar zetten we dan bijvoorbeeld thee van. Dat vinden mensen heel bijzonder, dat thee gewoon gezet kan worden met planten uit de natuur", aldus Francine. "Na de eerste wandeling zei een deelnemer: ik koop geen kruidenthee meer, want het staat gewoon in mijn tuin.' Het doel is om mensen anders naar de natuur te laten kijken en hen te laten snappen dat mensen al duizenden jaren leven van de natuur."

Ze heeft het idee dat biologisch aan terrein wint. "Overal in Nederland en de wereld, behalve hier, lijkt het. Er zijn in de gemeente Rijssen-Holten maar twee biologische producenten. Dat is veel lager dan het landelijk gemiddelde. Wel merk ik dat meer mensen biologische groente willen. Langzamerhand wordt mijn mailinglijst steeds groter. Meer mensen willen groenten zonder bestrijdingsmiddelen, dus de klandizie groeit geleidelijk. Inmiddels staan er 80 mensen op de mailinglijst. Sommige mensen komen elke maand, anderen elk kwartaal. Soms zijn het jonge moeders, die zich afvragen wat ze hun kind eigenlijk precies geven en dan gaan voor biologisch. Ook mensen die lokaal willen kopen in plaats van bij de grote supermarkten komen hier."

Meer berichten