Richard Jansen is niet vegetarisch maar hij is wel steeds minder vlees gaan eten. (Foto: Kiki Nadieh)
Richard Jansen is niet vegetarisch maar hij is wel steeds minder vlees gaan eten. (Foto: Kiki Nadieh) (Foto: Kiki Nadieh)

Gigagroei vleesvervangers Vivera

Gehakt, schnitzels, lekkere balletjes, plantaardige kipstukjes..... Het water loopt je in de mond als salesmanager Richard Jansen van Vivera een paar vleesvervangers de revue laat passeren. De Holter onderneming maakt op dit moment een 'extreme groei' door, zoals salesmanager Richard Jansen het uitdrukt.

Door Leo Polhuys

HOLTEN - Jansen pakt zijn smartphone en bekijkt de buitentemperatuur op een druilerige januaridag. ''Twaalf graden, bizar, veel te zacht voor de tijd van het jaar...'' Deze geeft in een notendop de klimaatverandering weer die we op dit moment meemaken. ''Dat er iets aan het veranderen is, is iedereen wel duidelijk. Kijk maar naar de bosbranden in Australië. Er moet iets gebeuren. We kunnen niet langer doorgaan met onze huidige vleesproductie en consumptie.'' Jansen komt oorspronkelijk uit 'het vlees' en werkte al op jonge leeftijd bij Jansen Vlees Totaal. Sinds tien jaar werkt hij bij Vivera. Deze producent van puur vegetarische producten was onderdeel van vleesproducent Enkco, maar is onlangs verzelfstandigd. ''De markt voor vegetarisch groeit enorm. In Nederland is sprake van jaarlijks zo'n twintig procent groei,'' zegt Jansen. ''Vivera lift mee op deze groei. We hebben nu driehonderd medewerkers, maar als Enkco eind dit jaar de productie sluit in het centrum van Holten nemen we die werknemers over.'' De producten worden geëxporteerd naar 26 landen in en buiten Europa. In Nederland worden groothandels en supermarkten beleverd.

''Je merkt aan alle kanten dat de vraag naar vegetarisch enorm aantrekt,'' zegt Jansen, die duidelijk een link legt met milieubewustzijn. ''Voor de productie van een stuk vlees heb je gemiddeld vijfmaal zoveel energie en water nodig als voor een vergelijkbare vegetarische hap. Bovendien legt de vleesproductie een enorm beslag op de ruimte die we op onze planeet hebben en is vlees, zeker rood vlees, lang niet altijd even gezond. De productie van plantaardige voedingsmiddelen legt veel minder druk op het milieu.''

''De grondstoffen komen uit Canada en de Verenigde Staten en zijn op basis van sojabonenolie. We bekijken of we de grondstoffen uit Europa kunnen halen en misschien op termijn wel uit Nederland.'' De vleesconsumptie vermindert, maar zal niet verdwijnen. Er komt alleen meer evenwicht tussen vlees en vegetarisch.''

Meer berichten