Vorig jaar heette burgemeester Arco Hofland de nieuwe inwoners van Rijssen van harte welkom in hun nieuwe woonplaats op de burgeravond in het Rijssens Museum.
Vorig jaar heette burgemeester Arco Hofland de nieuwe inwoners van Rijssen van harte welkom in hun nieuwe woonplaats op de burgeravond in het Rijssens Museum. (Foto: Jan Joost )

Welkomstavond nieuwe inwoners

Nieuwe plaatsgenoten die zich in 2019 definitief in Rijssen vestigden zijn dinsdagavond 11 februari van harte welkom in het Rijssens Museum aan de Kasteellaan 1.

Door Rijssens Museum

RIJSSEN – In samenwerking met de afdeling communicatie van de gemeente heeft het Rijssens Museum een kort programma samengesteld waarin de nieuwe plaatsgenoten kennis kunnen maken met alle ins en outs van hun nieuwe woonplaats én met het gemeentebestuur. Burgemeester Arco Hofland zal namens de gemeente het woord voeren.

De nieuwe inwoners zijn welkom vanaf 19.30 uur in ´n Koffiehook van het Tweede Bouwhuis dat links op het kasteelterrein staat. Er is tot 20.00 uur gelegenheid een kop koffie of thee te drinken met een typisch Rijssense versnapering erbij. Het programma start om 20.00 uur.

Uitnodigingen

De uitnodigingen worden door de gemeente verzorgd, want die weten exact wie zich nieuw en definitief in Rijssen gevestigd hebben. Wie van de uitnodiging voor de kennismakingsavond gebruik wil maken moet zich ook via de gemeente aanmelden voor de burgeravond.

Missie

De burgeravond van 11 februari wordt al voor het derde achtereenvolgende jaar in het Rijssens Museum gehouden. Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum vindt het een goede zet dat de gemeente daarvoor een beroep doet op het Rijssens Museum.

"Het Rijssens Museum is immers dé plek om als nieuwkomers kennis te maken met onze stad. Het museum heeft als missie om het verleden en de ontstaansgeschiedenis van Rijssen te bewaren en te laten te zien. In het Rijssens Museum beleef je de geschiedenis vanaf het ontstaan van de stad Rijssen in 1243 tot wat het nu geworden is."

Ervaringsdeskundige

Burgemeester Arco Hofland heet de nieuwe burgers welkom en zal hen toespreken. Ook Jan Bakker, voorzitter van de Rijssense Musea, zal voert het woord. "En we laten ook altijd een ervaringsdeskundige aan het woord," zegt Dannenberg. "Het is altijd beter dat iemand vanuit eigen ervaring iets vertelt wat hij of zij heeft meegemaakt bij de vestiging in Rijssen."
Op de nieuwkomersavond staan niet alleen zakelijke gegevens over de stad Rijssen centraal. "Het Rijssens Museum bewaart als het ware het DNA van de stad," zegt Dannenberg.

Tradities

"Wij vertellen de nieuwe plaatsgenoten iets over de volksaard, tradities, gewoontes en natuurlijk ook over het Rijssens dialect als een van de belangrijkste cultuurdragers van onze stad op de westflank van Twente." Verder zal niet alleen beeldmateriaal vertoond worden, maar na de pauze kan onder leiding van een de museumgastheren/-gastvrouwen deelgenomen worden aan rondleidingen door het Rijssens Museum en het Internationaal Brandweermuseum.
"We hopen de mensen te laten zien dat onze musea veel meer te vertellen hebben dan een verzameling historische voorwerpen. We doen ons uiterste best om het hen naar de zin te maken."

Jutehistorie

In de industriekelder van het Tweede Bouwhuis zijn de vroegere bestaansmiddelen van Rijssen te zien. Er werd turf gestoken, van het leem uit de leemkuilen werden stenen gebakken en in de fabrieken van Ter Horst werd jutegaren gesponnen en jutezakken geweven.

De historische collectie van het Rijssens Museum is grotendeels ondergebracht in kasteel de Oosterhof aan de Kasteellaan. Het Internationaal Brandweermuseum Rijssen is gevestigd in het Tweede Bouwhuis links op het kasteelterrein. Op de eerste en tweede etage van dit Tweede Bouwhuis zijn brandweervoorwerpen uit de hele wereld geëxposeerd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden