Henk Vasters op het binnenkort te openen BikePark . Op de achtergrond de Twister.
Henk Vasters op het binnenkort te openen BikePark . Op de achtergrond de Twister. (Foto: )
Sport

Fietswalhalla Holten opent op 24 april

Het BikePark Salland - Twente aan de Dorperdijk in Holten opent op 24 april de deuren. Op 25 en 26 april zijn er open dagen voor belangstellenden. Nederlands kampioen trial en levende fietslegende Patrick Smit verzorgt een aantal clinics rijtechniek.

Door Leo Polhuys

HOLTEN - De inrichting van het fietsparadijs naast de sportvelden van Blauw Wit schiet al aardig op. ''Er is al heel veel werk verzet, maar er moet aan de andere kant ook nog veel gebeuren,'' zegt Henk Vasters. Hij is net als zijn vrouw Jannie fietsinstructeur en nam enkele jaren geleden met haar het initiatief voor de aanleg van het park. ''Het heeft veel tijd gekost om alle procedures te doorlopen en om het benodigde geld, een ton, los te krijgen. maar het is gelukt.'' De helft van het benodigde geld is afkomstig van Leader, het Europese programma voor plattelandsontwikkeling, een kwart van de provincie Overijssel en de rest van de gemeente Rijssen-Holten. Ook is er een aantal sponsors. "Bijna alles is met onbetaald werk gerealiseerd,'' zegt Henk. ''Zo kregen we uit een faillissement spoorbielzen. We hadden om driehonderd bielzen gevraagd, maar kregen er zevenhonderd... Wel wat veel, maar die hebben we wel bijna allemaal kunnen gebruiken. Ook boden bedrijven ons gratis grond aan. Overigens: we kunnen nog wel wat schone grond gebruiken.'' Voor de aanleg van het park is de Stichting Mountainbikesport Holten opgericht. Om het fietswalhalla te kunnen realiseren is een voormalige boerderij gesloopt en heeft de gemeente de bestemming ''sport'' aan het terrein gegeven.

Kindergarten

Het park is met name bestemd voor drie typen fietsen: bmx, de dirtjump (een kruising tussen een bmx en een mountainbike) en mountainbikes. Als je het park oprijdt, ligt links eerst het gebouw waar de stichting kan vergaderen, en vrijwilligers koffie drinken. Daarna volgt de ''kindergarten'' zoals het gedeelte voor beginnelingen van welke leeftijd dan ook wordt genoemd. Henk wijst aan: ''Een hindernis over een duikertje, afritten, trappen.... hier leg je de basis voor goed fietsen. Alles is uitgevoerd in kleur, verwijzend naar de moeilijkheidsgraad. Voor de echte liefhebbers is de kunstmatige heuvel met rotsblokken een beleving. Hoogtepunt is ook de Twister, een metershoge houten constructie met vele hindernissen, bedacht door Marijn Laarman uit Dalfsen. ''Ik hoorde in 2017 van de plannen voor het park en omdat er in mijn woonplaats niet iets dergelijks is, besloot ik me aan te melden,'' aldus Marijn,. Een andere vrijwilliger is Holtenaar Roelof van Essen, die op 19 januari zijn instructeursexamen hoopt te doen. Marijn en Roelof maken deel uit van het korps van ongeveer vijftig mensen. ''Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom,'' zegt Henk. ''Wij hebben bijvoorbeeld nog handen nodig om de Jumpline en de Pumptrack af te maken.'' Voor informatie:

mtbsportholten.nl/bikepark-salland-twente-te-holten/

Meer berichten