Jan Noeverman
Jan Noeverman (Foto: )
Muskathjan

Mudsweattrail

Met acht mannen van AV Rijssen heb ik op 28 december de Mudsweattrail van Ommen naar Holten gelopen. Een schitterende trail, en zeker voor herhaling vatbaar! Om 8.00 uur ’s morgens vertrokken we met de trein vanaf Rijssen naar Ommen. Om 9.15 uur begonnen we aan de trail vanaf het station Ommen, direct langs de Regge in de richting van de Lemelerberg. Het was heerlijk winterweer. Zeker het eerste uur was de natuur prachtig met rijp op de bomen, de struiken en gras en heide om ons heen. Na de Lemelerberg volgden nog de Hellendoornse Berg en de Sallandse Heuvelrug: Koningsbelt, Sprengenberg en Holterberg. Na ruim 39 kilometer en meer dan vier uur hardlopen kwamen we via het Scheperspad en het Beukenlaantje aan bij het eindpunt: NS station Holten. Een mooie ervaring rijker.

Het lopen van de trail was een goede lichamelijke en geestelijke voorbereiding op de Muskathlon. Onderweg bedacht ik dat er vijf dingen belangrijk zijn voor het uitlopen van een 40 km trail zoals de Mudsweattrail: navigatie, met anderen lopen, training, volharding en focus. Navigatie: de trail loop je door via GPS op het horloge te navigeren. Er zijn geen bordjes onderweg die de route aangeven. Goed opletten dus wat de juiste weg is! Met anderen lopen: veel trainingen loop ik alleen. Maar in een groep ondersteun je elkaar, moedig je elkaar aan, heb je gesprekken en afleiding onderweg. Zo sleep je elkaar ook door moeilijke momenten heen. Training: de trail heeft duidelijk gemaakt dat ik de komende maanden nog flink moet trainen. Na zo’n dertig kilometer lopen begonnen mijn benen toch wel pijn te doen. Volharding: de kunst is om de vermoeidheid en pijn te negeren en toch door te gaan. Zo lukte het om ook de laatste 10 kilometer vol te houden. Focus: het lopen van een trail betekent lopen over onverharde paden, boomstronkjes, klimmetjes en afdalingen. Het gevaar van struikelen of vallen is groot, en de afstand is lang. Het is dus belangrijk het einddoel voor ogen te houden, energie goed te doseren, en daarnaast steeds goed op te letten waar je je voeten neerzet.

Zo kwam een tekst uit de Hebreeënbrief in mijn gedachten. Paulus vergelijkt daar het leven als gelovige vanuit Gods beloften met een wedstrijd op de (ren)baan: “Welnu dan, laten ook wij, nu wij door zo'n menigte van getuigen omringd worden, afleggen alle last en de zonde, die ons zo gemakkelijk verstrikt. En laten wij met volharding de wedloop lopen die voor ons ligt, terwijl wij het oog gericht houden op Jezus, de Leidsman en Voleinder van het geloof. Hij heeft om de vreugde die Hem in het vooruitzicht was gesteld, het kruis verdragen en de schande veracht en zit nu aan de rechterhand van de troon van God.” (Hebr. 12:1-2). Een geweldige aanmoediging in deze tijd van voorbereiding op de Muskathlon, in verbondenheid met de vervolgde broeders en zusters!

Jan Noeverman doet in april 2020 mee aan de Muskathlon in Zuid-Korea. In deze krant schrijft hij regelmatig hierover.

Meer berichten