Gerd Johanns is gestopt als verloskundige, maar is nog steeds werkzaam bij het echocentrum. (Foto: Van Gaalen Media.)
Gerd Johanns is gestopt als verloskundige, maar is nog steeds werkzaam bij het echocentrum. (Foto: Van Gaalen Media.) (Foto: Jolien van Gaalen)

Gerd stopt als verloskundige

Gerd Johanns is sinds 1 januari gestopt als verloskundige bij Verloskundigenpraktijk Rijssen-Holten. "Na 26 jaar en zes dagen per week werken vind ik het tijd om wat rustiger aan te doen. Daarnaast ben ik opa geworden en vind het leuk om meer tijd besteden aan mijn kleinkind", vertelt Gerd. "Maar ik blijf wel werkzaam bij het echocentrum."

Door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

RIJSSEN / HOLTEN – "Als verloskundige ontmoet je mensen in een speciale tijd van hun leven, je begeleidt aanstaande moeders en vaders, geeft ze voorlichting, doet de echo's en uiteindelijk help je bij de bevalling van een mooi klein mensje. Dat van begin tot eind meemaken is hartstikke mooi. Nog mooier is het als ouders terugkomen voor nummer twee en nummer drie."

Warme ontvangst

Wat Gerd is bijgebleven is de warme ontvangst toen hij in 1993 in Rijssen kwam wonen. "Nooit is er een probleem van gemaakt dat ik als man verloskundige was. Voordat ik begon met de praktijk werden bevallingen nog gedaan door huisartsen en dat waren meestal ook mannen, dus een mannelijke verloskundige was niet raar. Het maakt niet uit of de verloskundige nou een man of vrouw is, zolang die persoon maar goed werk levert. De reacties waren goed." In oktober 1993 neemt hij de solopraktijk over van mevrouw Stefhan. "Zonder mijn vrouw Betty had ik dit niet kunnen doen, zij is jarenlang assistent geweest. Je moet 24 uur per dag en zeven dagen per week beschikbaar zijn, dat was vooral in het begin toen het nog een solopraktijk was. Dan moet je gewoon alles laten vallen en weg kunnen gaan. Probeer maar eens een vrouw te vinden die dat allemaal goed vindt. Gelukkig was dat voor Betty geen probleem. In totaal heb ik dus 26 jaar als verloskundige gewerkt in Rijssen en Holten. De mensen die ik destijds op de wereld gezet, kom ik nu tegen in de praktijk omdat ze zelf een kindje verwachten. Soms komen ook de aanstaande opa's en oma's mee naar een afspraak, dat levert dan een mooi moment van herkenning op. Dat is geweldig."

"Het directe contact met mensen ga ik het meest missen. Natuurlijk ook de bevallingen zelf, dat is een intiem moment waar ik dan bij mag zijn. Tot slot ga ik de lol bij de controles en het kraambed missen. Het hoeft niet altijd even serieus, er is ook ruimte voor luchtige onderwerpen waar we dan samen hartelijk om lachen. Gewoon even een ontspannen moment tussendoor. Dat zijn altijd wel leuke dingen." Mensen kunnen Gerd nog steeds tegenkomen bij de praktijk. "Helemaal weg ben ik nog niet, want ik werk nog als echoscopist. Ik zal dus nog steeds aanstaande moeders en vaders tegenkomen.

Ik heb altijd met veel plezier samengewerkt met Elsbeth Bosch en Lieke Scharbaai als verloskundigen en met assistente Janny Reterink. Mariëlle ten Voorde zal mij in de verloskundigenpraktijk vervangen. Ik wil iedereen die ik heb mogen begeleiden hartelijk bedanken voor het vertrouwen dat in mij is gesteld."

Meer berichten