Alida Scherphof bij haar nieuwe minibieb aan de Bloemstraat. (Foto: Van Gaalen Media)
Alida Scherphof bij haar nieuwe minibieb aan de Bloemstraat. (Foto: Van Gaalen Media) (Foto: Van Gaalen Media)

Minibieb in Bloemstraat

Van Karin Slaughter tot een streekroman van Anke de Graaf: het aanbod in de minibieb van Alida Scherphof aan de Bloemstraat 13 in Rijssen is momenteel divers. "Mensen kunnen hier boeken ruilen: één boek pakken is er één geven. Op deze manier worden boeken door meerdere mensen gelezen: het is duurzaam. En het kost niks. Mensen met minder budget kunnen gratis een mooi boek lezen. Als zij nog een oud boek op zolder hebben liggen, kunnen zij deze omwisselen."

Door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

RIJSSEN – "We reizen veel en op een gegeven moment hebben we in Zanzibar Marga uit Edam leren kennen. Zij had ook een minibieb en vertelde daarover. Tot dat moment had ik er nog nooit van gehoord, maar zo ben ik hiermee in aanraking gekomen. Ik lees heel veel en had al die gelezen boeken op zolder staan en dat is zonde. Mijn man Dick heeft de kast getimmerd en sinds september 2019 staat de minibieb voor ons huis."

Onlangs is er een nieuwe mini-boekenkast geplaatst. "De eerste kast was gemaakt van hout dat niet tegen regen kon, daarom zette ik de kast 's avonds en bij regen onder de carport. Dat ben ik een keer vergeten. Op het moment dat ik daarachter kwam, was het al te laat. Nu staat er een mini-boekenkast die wel tegen een stootje kan, deze is gemaakt van watervast hout."

Alida haalt met de minibieb ook geld op voor haar eigen hulpproject in Gambia. "Tijdens één van onze reizen kwamen we in Gambia in contact met een meisje dat in het hotel werkte. We zijn met haar meegegaan naar haar huis in een sloppenwijk. De situatie daar is schrijnend: kinderen die nog niet naar school gaan hebben geen fatsoenlijke kleding en schoenen, ze lopen alleen in een broekje. Daarom hebben we besloten om een hulpproject op te zetten, waarbij we kinderkleding en kinderschoenen inzamelen. Ook kunnen mensen een vrijwillige donatie doen in het potje dat in de minibieb staat. Met de opbrengsten kopen wij ruimte in een container zodat de kleding en schoenen naar Gambia verscheept kunnen worden. In Banjul halen we de goederen dan zelf op en zorgen dat het op de goede plek terechtkomt. In 2018 hadden we een halve zeecontainer vol, waardoor veel kinderen in het dorp nu rondlopen in kleding en op schoenen. Wat leuk is dat hoogzwangere vrouwen, die kleding van ons krijgen, soms hun kinderen naar ons vernoemen." De kleding krijgt Alida van familie, vrienden en buren. "Dit is zeker welkom, maar wel alleen kinderkleding."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden