Foto: Gemeente Rijssen-Holten

Boeren, burgers en buitenlui! Een gezond, gelukkig Nieuwjaar!

Rijssen - Burgemeester Arco Hofland heeft donderdag 2 januari tijdens de Nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis in Rijssen, zijn Nieuwjaarstoespraak gehouden.

Hieronder de toespraak:

"Bijzonder de volgorde die stads- en dorpsomroepers in het verleden riepen: boeren, burgers en buitenlui. Boeren voorop als makers van ons voedsel en daarmee een belangrijke schakel in het leven. In 2019 vroegen boeren terecht aandacht voor hun positie. Meer dan ooit zien we dat de samenleving steeds complexer en mondialer wordt. Dat brengt en onzekerheid en nieuwe mogelijkheden. Dat vraagt om respect en begrip voor de huidige verworvenheden en ook om de ambitie voor het zoeken naar nieuwe wegen. Dat overbruggen is naar mijn mening de bestuurlijke opgave. Internationaal, nationaal en zeker ook lokaal voor Rijssen-Holten.

Overbruggen, verbinden is nu nog belangrijker dan ooit, zeker nu we dit jaar 75 jaar vrijheid vieren en herdenken. Ik kijk dan ook het meest uit naar de activiteiten rondom 75 jaar bevrijding. Meer dan ooit lijkt onze samenleving verdeeld. Intolerantie lijkt terrein te winnen. Wat is het dan goed om daar juist nu tegen op te staan. Dit jaar staat iedereen stil bij de bevrijding, al was het alleen maar omdat er nog enkele van die ouwe knarren, met respect gesproken, in leven zijn. Zij hebben zich ingezet voor onze vrijheid, voor onze democratie. Veel van hun kameraden hebben daarbij het leven gelaten. De Canadese begraafplaats in Holten is een indrukwekkende plek waar ik altijd weer moet denken hoe die soldaten zich voor onze vrijheid hebben ingezet.
Als gemeenschap schenken we veel aandacht aan de bevrijding. Ik was onder de indruk van de vele aanvragen om een geldelijke bijdrage. Vrijheid en democratie leeft! Ook als gemeente doen we mee. We vinden dit belangrijk en gebruiken dan ook de (hastag)#vierenvrijheidjongoud. We schrijven een fotowedstrijd uit over herdenken en vieren van vrijheid en democratie. In november kiezen we de 5 beste foto's die we dan de komende periode gaan gebruiken. Tal van activiteiten dit jaar: we beginnen in januari met een tijdelijk lichtmonument in het teken van de Holocaust. Begin april staan we stil bij onze bevrijdingen in Rijssen en Holten. Ook is er dan de heropening van het Informatiecentrum Canadese begraafplaats. In mei is er de grote herdenking op de Canadese begraafplaats met tal van eregasten. Daarna willen we stilstaan bij wat ons de democratie oplevert en of we ons daarvoor voldoende inzetten. Met jongeren gaan we ook in discussie. En het jaar wordt traditiegetrouw afgesloten met de lichtjesavond op de Canadese begraafplaats. Kortom in Rijssen-Holten verzetten wij ons tegen alle partijen die mensen uitsluiten en wegzetten. Wij zullen onze vrijheid behouden, bewaken en beschermen ook in 2020, want vieren vrijheid jong en oud is van ons allemaal.

2020, toch om eerlijk te zijn, moet ik wennen. We laten de tiener- en puberjaren van de eeuw achter ons. Een nieuwe periode breekt aan. Wat gaat ons 2020 brengen? De voorspelling op basis van numerologie dat 2020 staat voor de 4 want 2+0+2+0 is 4. En die 4 van 2020 staat voor orde en discipline, verantwoordelijkheid en vastberadenheid, stabiliteit, veiligheid en praktische oplossingen. Woorden waarin ik onze gemeente Rijssen-Holten herken.

In 2020 wil ik samen met jullie doorbouwen aan Rijssen-Holten waar we ons verzetten tegen doorgeslagen individualisme en 'wie er het hardste roept'. Graag zet ik mij in daar waar de overheid en de markt juist ten dienste staan aan de samenleving. Waar de menselijke maat onderdeel van werken is. Waar we niet lijnrecht tegenover elkaar staan, maar zij aan zij, iedere dag samen willen bouwen aan dat betere Rijssen-Holten.

Vanmiddag heeft het college zijn nieuwjaarsgroet gedeeld met jongeren via een livesessie op Instagram en Facebook. Daarmee willen we onderstrepen dat jongeren wezenlijk onderdeel zijn van onze samenleving. Dat wisten we al, maar sinds vorig jaar is dit meer zichtbaar en herkenbaar geworden. Daarmee zetten we in 2020 de lijn voort.

In 2020 wil het college zich voor iedereen blijven inzetten om op een verstandige en verantwoordelijk manier te werken. Veel zaken vragen om alertheid en veeleisendheid: van zorg tot Regio, van beheer openbare ruimte tot bouwopgaven. In de zorg moeten we de menselijke maat en de kosten scherp volgen. Kostenbewust ja, met de rug naar de zwaksten: nee.
In de Regio zijn we tevreden met de Regiodeal. Een mooi resultaat. Maar eigenlijk is de Regio Twente niet de toekomst: Twente is daarvoor veel te klein. De provincie Overijssel zou een veel integraler beleid moeten voeren zonder steeds West Overijssel, Stedendriehoek of Regio Twente apart te bedienen. Dat geeft de provincie meer profiel en maakt meer indruk in Den Haag. De universiteit is van Overijssel, zoals Saxion en Windesheim van ons is. Jacco Vonhof is voorzitter van MKB Nederland en Overijsselaar en wij zijn als Overijsselse gemeente de MKB vriendelijkste gemeente van Nederland. Overijssel als de schaal waarop we het moeten verdienen. Samen 1, samen sterker.
Omdat er terecht veel aandacht uitgaat naar de zorg in de gemeente, moeten we alert blijven op het beheer van de openbare ruimte. Ook bouwopgaven, woningbouw en industrieterreinen, vragen onze aandacht en inzet. Wellicht moeten gemeenten en de provincie niet meer denken vanuit een box. Want er is geen box. Out of de box dus, zeker nu de Randstad de bouwopgaven niet aan lijkt te kunnen. Staan we daar in Overijssel klaar voor?
Tot slot noem ik onze alertheid op ondermijning. Ook in onze gemeente krijgen we de signalen en treden we op. Gelukkig merk ik dat onze inwoners steeds meer verdachte situaties melden en ik hoop dat dat nog meer wordt.

Het jaar 2020 is begonnen. Ik heb er zin in. Ik wens iedereen heel veel succes en dat we met elkaar van jong tot oud 75 jaar vrijheid mogen vieren en herdenken. We weten dat we dit jaar ook teleurstellingen en verdriet te verwerken krijgen, maar samen zijn we sterk om elkaar daarin te steunen. Zo met elkaar te zijn in voor- en tegenspoed wens ik ons allen toe! Een toast op het nieuwe jaar!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden