Jan Noeverman
Jan Noeverman (Foto: )
Muskathjan

Oud en Nieuw

Het jaar 2019 is bijna voorbij. Vanavond vieren wij Oud en Nieuw. Het is een moment om terug te kijken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Voor veel mensen is Oud en Nieuw ook het moment om – al dan niet tijdelijk - dingen anders aan te pakken.

De goede voornemens die wij hebben en onze verwachtingen voor het nieuwe jaar komen voort uit een bepaalde individuele vrijheid om te kiezen. In tegenstelling tot ons hebben mensen in Noord-Korea weinig tot niets zelf te kiezen. De officiële naam van Noord-Korea is Democratische Volksrepubliek van Korea (DPRK). Maar van democratie is geen sprake; wel van dictatuur. Noord-Korea kent een totalitair regime, waarin persoonsverheerlijking van de leider en zijn familie een belangrijke rol spelen. In een lang historisch proces is een diep gevoel van nationale verbondenheid ontstaan bij vrijwel alle Noord-Koreanen. Trouw aan de natie en aan de leider van het volk is een van de belangrijkste waarden.

Die waarden zijn zo diepgeworteld dat zelfs Noord-Koreanen die tot geloof in Jezus Christus komen er moeilijk los van kunnen komen. Vorige week was er een bijeenkomst bij Open Doors in Ermelo met de deelnemers van de Muskathlon in Zuid-Korea. Daar hoorden we onder andere het verhaal van een Noord-Koreaanse christen die inmiddels in Zuid-Korea woont. Hij studeert daar theologie. Hoewel hij al jaren in Zuid-Korea woont, gaf hij aan dat hij het nog altijd makkelijker vindt om opdrachten uit te voeren dan om te kiezen welk keuzevak hij gaat volgen. Hij heeft nooit geleerd om zelf keuzes te mogen maken en zelfs in vrijheid blijft het voor hem moeilijk die vrijheid te gebruiken.

Zo realiseer ik mij elke week weer meer hoe belangrijk het werk van Open Doors in Noord-Korea is. Open Doors smokkelt onder andere Bijbels en andere christelijke boeken het land in en verzorgt radio-uitzendingen. Zo worden Noord-Koreaanse christenen bemoedigd en getraind om stand te houden in het geloof. Door mee te doen aan de Muskathlon wil ik daaraan bijdragen. Het lopen van 63 kilometer in Zuid-Korea betekent waarschijnlijk toch een inspanning van zo’n zeven uur. Daar wil ik mij dan ook goed en verantwoord op voorbereiden. Ik heb daarom besloten tot aan de Muskathlon geen alcohol meer te drinken. Alcohol en sport gaan niet goed samen. Ook heb ik mij voorgenomen in het nieuwe jaar weer iets vaker te fietsen naar mijn werk, om ook op die manier wat aan de conditie te werken. Help ook mee en doneer. Zoek op muskathlon.com bij deelnemers naar Jan Noeverman.

Ik wens u een voorspoedig 2020!

Jan Noeverman doet in april 2020 mee aan de Muskathlon in Zuid-Korea. In deze krant schrijft hij regelmatig over zijn voorbereidingen en de vervolgde christenen in Noord-Korea.

Meer berichten